Zelfgebakken Brood – Het basisrecept

Al een poosje ben ik min of meer verslaafd aan het bakken van brood. En dan niet in een broodbakmachine, want dat smaakt toch niet echt zoals het hoort. In het begin gebruikte ik de machine nog wel voor het kneden van het brood, maar nu heb ik de smaak toch echt te pakken en is het helemaal handwerk. Belangrijk bij het bakken van brood zijn goede ingrediënten. Die halen we bij de molenaar in Oerle (bij Eindhoven) waar ze een grote keuze hebben. Ik ben begonnen met eenvoudig witbrood en al snel volgden tarwe, volkoren, bruine bolletjes en pitabroodjes.

Brood

Wat algemene informatie vooraf

Belangrijk bij het bakken van je eigen brood is ervaring. Je zult merken dat je naarmate je vaker brood bakt, je voelt en ziet of het deeg goed rijst, of je het lang genoeg hebt gekneed en of je uiteindelijke vorm goed is.
Mijn advies: begin met een eenvoudig brood.
Wil je graag volkorenbrood bakken, dan kun je overwegen om 1/3 van het volkorenmeel te vervangen door patentbloem.
Ga je voor tarwe, kies dan 1x gebuilde tarwe. Hier zitten nog vliesjes in van het graan, maar het is minder zwaar dan volkorenbrood.
Kies je voor wit, zorg dan dat je patentbloem in huis hebt. Patentbloem is een meel met zogenoemde sterke gluten. Dit zorgt voor een luchtig, mooi brooddeeg.

Voor de vorm kun je kiezen uit een broodblik, dat is om te beginnen wel het gemakkelijkst. Daarnaast kun je natuurlijk ook rond brood of vloerbrood maken. Dit brood wordt op het bakblik in de oven gebakken. Belangrijk bij het vormen van vloerbrood is dat je het deeg tijdens het vormen op spanning brengt. Doe je dat niet, dan zal je deeg breed uitlopen tijdens het narijzen en krijg je een vrij plat brood. Wat aan de smaak overigens niets af doet!

Tip voor het rijzen van deeg: zorg dat je een plekje in je keuken hebt waar het niet tocht (geen buitendeuren open zetten!) Brooddeeg kan hier echt niet tegen. Meestal zet ik de verwarming 1/2 graad hoger en plaats de kom dan op of naast een van de radiators.

Ingrediënten

  • 500 g meel (patentbloem, tarwe gebuild, volkorenmeel)
  • 10 g instantgist (ik gebruik nooit verse gist)
  • 10 g zout
  • 30 g zachte boter (of milde olijfolie)
  • 320 ml water (lauwwarm)

Bereiding

Brooddeeg1

Doe het meel in een kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout langs de ene rand van de kom en het gist langs de andere rand. Boter en de helft van het water in het midden en begin vanuit het midden te mengen.

Als het deeg goed samenkomt voeg je nog wat water toe. Ga zo door tot je een soepel deeg hebt, dit moet niet te nat worden dus het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt. Als je een goed samenhangend deeg hebt kun je het deeg nog 10 min. verder kneden op een licht met olie ingevet werkblad. Vet de kom in met olie. Leg de deegbal terug in de kom, dek af en laat rijzen tot de hoeveelheid 2x zo groot geworden is (dit kan 1 – 3 uur duren).

P1010722

Neem het deeg uit de kom en leg het op een bebloemd werkblad. In dit stadium wordt er niet meer met kracht gekneed omdat je dan alle lucht uit het deeg haalt. Begin nu met het vormen van het deeg. Druk het deeg voorzichtig uit tot een ronde/vierkante lap. Vouw de hoeken naar binnen en trek hierbij een beetje. Hierdoor komt er spanning op het deeg. Druk weer een beetje uit en herhaal de stappen.
Broodblik: druk het deeg in een langwerpige plak (niet groter dan het blik). Rol het nu strak op en druk telkens de randjes een beetje aan. Trek het laatste stuk deeg over de rol en knijp de naad goed dicht. Is je deegrol nog niet zo lang als het blik, rol het dan voorzichtig uit. Leg nu het deeg in het blik met de naad naar beneden.
Vloerbrood: druk het deeg in een vierkante plak (zie hierboven) en herhaal dit nog een keer. Draai het deeg om met naden naar beneden en maak er in ronddraaiende bewegingen een bol van. Wrijf steeds met je handen van de bovenkant naar de onderkant en probeer wat spanning aan te brengen. Laat het deeg ca. 15 minuten rusten op je werkblad onder een stuk plastic. Is het nog niet goed gevormd dan zal het deeg uitzakken. Herhaal voorgaande stap dan nogmaals. Leg het deeg dan op een met bakpapier beklede bakplaat.

Brood 2e rijs

Dek het deeg af, ik gebruik hiervoor een grote plastic zak, en laat het weer rijzen tot het in grootte verdubbeld is (dit kan 1 – 3 uur duren).
Verwarm intussen de oven voor tot 230 graden.
Bak het brood ca. 30 min. of tot het gaar is (als je erop klopt klinkt het hol). Laat het brood op een rooster afkoelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s