Een winterse salade stond in het recept uit de Volkskeuken. Makreel is een van mijn favoriete vissen, in deze salade wordt gestoomde makreel gebruikt. Ik heb het al een aantal keren gebruikt en de ingrediënten wisselen nogal eens. Onmisbaar in deze salade zijn natuurlijk de makreel en avocado. Je kunt het als lunchgerecht eten of als volledige maaltijd met brood.


Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 sjalotjes, gepeld
- 1/2 rood pepertje, zonder zaadjes
- 1 teentje knoflook
- 1 bosje koriander (+ extra voor de garnering)
- 2 eetl. olijfolie
- zout, versgemalen peper
- 1/4 komkommer
- 1 rijpe avocado
- sap van 1 limoen
- 200-250 g gerookte makreelfilet
- gemengde sla
- 1-2 lente-uitjes
BEREIDING
Sjalot, pepertje, knoflook en koriander heel fijn hakken (dit kan ook met de staafmixer of keukenmachine) en mengen met de olijfolie en een flinke snuf zou en peper. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de avocado in de lengte in vieren, verwijder pit en schil en snijd in dunne repen. Meng met het limoensap.
Trek het vel van de makreel en verdeel/snijd het visvlees in stukjes. Was en droog de sla. Maak de lente-uitjes schoon en snijd in schuine plakjes.
Verdeel de sla over een mooi bord. Meng de overige ingrediënten luchtig door elkaar en verdeel over de sla. Maak op smaak af met zout en peper, garneer met de overige koriander en serveer meteen.
Serveer je de salade niet meteen, bewaar de afzonderlijke ingrediënten dan afgedekt in de koelkast.
Bron: Volkskeuken