Een appeltje voor de dorst

Afbeelding

Vandaag had ik niet zoveel inspiratie en – vrees ik – niet veel keuze met wat ik kon/wilde maken. Een betere planning is toch wel nodig om niet elke dag naar de winkel te hoeven hollen als ik een recept wil gaan uitproberen.
Daarom gezwicht voor een makkelijke keuze, want de ingrediënten voor de gebakken appeltjes heb ik – met uitzondering van de cider –  bijna altijd wel in huis. Heb ik iets niet dan experimenteer ik, in plaats van cider gebruik ik bijv. appelsap.

Wat heb je nodig (6 personen):
75 gr boter
100 gr rietsuiker
200 gr rozijnen of sultanas
2 el honing
fijngeraspte schil van 1 kleine sinaasappel
fijngeraspte schil van 1 kleine citroen
1 tl pimentpoeder
1 tl versgeraspte nootmuskaat
1/2 tl kaneelpoeder
snuf kruidnagelpoeder
6 kleine appels (bijv. goudrenet)
6 el fruitige cider

Hoe maak je het:
De boter smelten, dan de suiker toevoegen en roeren tot er geen klontjes meer zijn. Roer de rozijnen, honing, geraspte schil van sinaasappel en citroen en de kruiden erdoor en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Verwijder met een appelboor de klokhuizen van de appels en maak de openingen met een scherp mes groter tot ze 3 cm breed zijn. De schil van de appels horizontaal rondom insnijden. Snijd evt. aan de onderkant een plakje van de appels zodat ze recht blijven staan.
Zet de appels in een ruime ovenschaal en vul met het rozijnenmengsel. Schenk de cider (of appelsap of water) in de schaal en dek losjes af met aluminiumfolie.
Bak de appels ca. 35 min., verwijder dan de aluminiumfolie en bak nog 10 min. of tot de appels in het midden acht en licht gekaramelliseerd zijn.
Serveer met een bolletje vanilleroomijs of met rijstebrij.

Bron: delicious.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s