Attention, very hot! Vegetarische Curry

Een recept dat ik al een hele poos heb liggen, is deze Indiase vegetarische curry met naanbrood. Lekker spicy en hot! Ik heb het ooit ergens van overgeschreven: bij de ingrediënten mis ik nu de kokosmelk, dus die heb ik nog toegevoegd. Misschien hoort het niet in het originele recept thuis, maar ik vind het zo wel lekkerder. Alle ingrediënten komen hierdoor samen en vormen een gebonden saus. Het naanbrood heb ik volgens het recept gemaakt, maar dat mag wat mij betreft wat minder zout. Dit heb ik aangepast in het recept. De curry is behoorlijk heet door de pepers. Een frisse salade van komkommer en tomaat met een schaaltje dikke (Griekse) yoghurt maakt het gerecht compleet. Een echte aanrader!

Vegetarische curry met zelf gebakken naanbrood

Houdt bij het plannen rekening met 3 – 4 uur rijstijd voor het brood. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klaar naanbrood kopen in de supermarkt, maar er gaat niets boven versgebakken brood. Met de curry zelf ben je ongeveer in een half uurtje klaar.

Ingrediënten (2 personen):

Voor de curry:

Vegetarische curry
 • 4 eieren
 • 2 uien, gesnipperd
 • 3 middelgrote tomaten, van zaadlijsten ontdaan, in stukjes
 • 2 groene pepers, in ringen (voor een minder pittige versie zonder pitjes)
 • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
 • 1,5 cm verse gember, fijn gehakt
 • 1 tl korianderzaad
 • 1 tl komijnzaad
 • 1 tl garam massala
 • 1/2 tl kurkuma
 • 1/2 tl chilipoeder
 • ca. 200 cc kokosmelk
 • paar takjes verse koriander, gehakt voor de garnering
 • olie om in te bakken
 • zout
 • ook nodig: een staafmixer en een vijzel

voor het naanbrood (4 broodjes)

Naanbrood
 • 2 cups witte bloem (1 cup is ca. 250 cc)
 • snuf bakpoeder
 • 1 el gedroogde gist
 • 2 el yoghurt
 • 1 el rietsuiker
 • 1 el maisolie (of zonnebloemolie)
 • 1/2 tl zout
 • geklaarde roomboter van 100 gr roomboter

BEREIDING

Begin met het naanbrood, dit moet namelijk 3 – 4 uur rusten.
Meng de gist met ca. 100 cc warm water en laat even staan. Doe de bloem met bakpoeder, zout en suiker in een kom en voeg daarna in een kuiltje de yoghurt en de olie toe en meng dit goed door elkaar. Voeg dan het gistmengsel toe en kneed tot een soepel deeg. Vorm tot een bol en leg terug in de licht ingevette kom. Dek de kom af (ik gebruik hiervoor een schone pedaalemmerzak) en laat het op een warme, tochtvrije plek rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kneed na het rijzen nogmaals door en verdeel in vieren. Vorm hier balletjes van en druk deze plat met je handpalmen. Maak er vervolgens met je vingers ovalen van (je kunt evt. ook een deegroller gebruiken) met een dikte van ca. 1/2 cm.

Maak de geklaarde boter: laat de boter zonder te roeren smelten in een pannetje. De boter mag niet bruin worden! Schep met een lepel het schuim eraf en laat afkoelen. Schenk dan heel voorzichtig de boter in een kommetje zonder dat de bezonken aanslag meekomt.

Besmeer de broodplakken aan beide kanten met de geklaarde boter en bak in 10 min. gaar. Bak de broodjes vervolgens nog kort aan beide kanten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag om ze een mooi goudbruin kleurtje te geven.

Bereid tijdens de wachttijd de curry. Je kunt dit ook al eerder doen en als het brood de oven in gaat de curry opwarmen.
Bak de uien kort in een scheutje olie tot ze bruin worden. Doe de tomaten, pepers en de gebakken ui in een grote maatbeker en mix dit met een staafmixer tot een egaal papje.
Rooster de komijn- en korianderzaadjes in een droge koekenpan tot ze gaan geuren en maal daarna fijn in een vijzel.
Verhit een scheutje olie in een diepe koekenpan of wok en bak hier alle droge kruiden met de knoflook en gember in. Voeg daarna het uit-tomaatprutje toe, roer alles goed door elkaar en verdun de saus evt. met een klein beetje water. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Kook de eieren gaar. Warm intussen evt. de curry op en voeg naar smaak kokosmelk en zout toe. Pel de eieren en laat ze in de curry mee warm worden. Garneer vlak voor het opdienen met de fijngesneden koriander.

Schaaf intussen de komkommer in dunne plakken. Gebruik hiervoor een mandoline of een kaasschaaf. Snij de tomaten in vieren. Maak op smaak met zout. Roer de yoghurt los, garneer met koriander, schenk er wat olijfolie over en serveer er apart bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s