Poulet Basquaise, een Frans stoofgerecht met kip

Het bevalt de man des huizes beter om vegetarische gerechten af te wisselen met vlees of vis. Vandaag staat weer eens kip op het menu – een Baskische kip – een heerlijk en makkelijk Frans gerecht. Het originele recept kreeg ik van mijn Franse schoondochter en het smaakt geweldig lekker.

Normaal komen de drumsticks of kipdijfilets in de couscous terecht, maar deze keer kies ik voor mediterrane kruiden in plaats van de Marokkaanse. De verse tomaten en basilicum geven het gerecht een frisse smaak. Serveer met een geurige rijst of kies voor quinoa of couscous.

Poulet Basquaise ofwel een Franse stoofschotel met kip

Ingrediënten (2 personen):

  • 2 kippenbouten, 4 drumsticks of kipdijfilets met vel
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 2 paprika’s, bijv. rood en geel
  • 2 tomaten
  • 1 kleine courgette
  • 1 el zongedroogde tomaten
  • handje cherrytomaten gehalveerd
  • evt. 150 gr (kastanje)champignons
  • 100 gr. zwarte taggia olijven zonder pit
  • een handje basilicum
  • een paar takjes tijm
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm een diepe koekenpan en bak de kip in ca. 15 min. bruin. Toevoegen van olie of boter is niet nodig, de kip is vet genoeg van zichzelf en dat loopt er vanzelf uit. Heb je kip zonder vel, voeg dan wat olijfolie toe.

Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de groenten, evt. de champignons en de tomaten in blokjes.

Neem de kip uit de pan en bak in het achtergebleven vet de gesneden ingrediënten enkele minuten aan. Pluk de blaadjes van de basilicum en hak de steeltjes klein, voeg deze samen met de tijmblaadjes toe. Voeg de zongedroogde tomaten en de kip toe en laat met een deksel op de pan ca. 1/2 uur op laag vuur pruttelen. Indien nodig nog wat water toevoegen.

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik hiervoor evt. een bospaddenstoelen of groentebouillonblok.

Bind de saus evt. met wat maizena en voeg op het laatst de olijven en de gehalveerde cherrytomaten toe. Laat deze even opwarmen en serveer met de rijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s