Limburgs Zoër Vleis

Dit was een beetje lastig. Want er is alleen een foto van een restje dat overbleef na de maaltijd. Hoe dat komt? De foto van het uiteindelijke gerecht zelf is mislukt… misschien toch maar eens een workshop foodfotografie. Het blijkt maar weer dat goede foto’s maken niet zo makkelijk is. Zeker niet als het een stoofpotje betreft. Want dat is wat “zoër vleis” eigenlijk is. Het is een Limburgs vleesgerecht en betekent letterlijk: zuur vlees. Het lijkt op haché of misschien is het wel hetzelfde als haché. Belangrijk is hier het zuurtje dat je proeft. Voor de Limburgers is dat azijn, ga je de grens over naar België dan is het waarschijnlijk een flesje bier en in Frankrijk doen ze het met rode wijn.
Wat ik eigenlijk wil zeggen: er gaat niets boven een flinke pan zoër vleis en dan maakt het niet zoveel uit welke nationaliteit het heeft.

Limburgs Zoer Vleis (zuur vlees of haché)
Limburgs Zoer Vleis (zuur vlees of haché)


Ingrediënten, voor 2-3 personen

 • 500 g rundvlees van een blije koe, in flinke brokken
 • 2 uien, wit of rood (net wat je in huis hebt), grof gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, gehakt
 • 1 laurierblad (of 2 kleintjes)
 • 4 kruidnagels
 • 1 el azijn
 • 250 ml rode wijn
 • 1 dikke snee ontbijtkoek, in blokjes
 • 1/2 runderbouillonblok
 • evt. 50-100 g ontbijtspek
 • evt. een stukje citroenschil
 • roomboter
 • peper en zout

BEREIDING

Het gebruik van spek in dit gerecht is optioneel. Het geeft een rokerig tintje aan je stoofvlees en je hebt minder zout nodig. Als je het niet lekker vindt of geen varkensvlees eet, laat het dan gewoon weg. Gebruik dan wel een hele bouillonblok.

ZoerVleis (2)

Verwarm de boter in een braadpan met dikke bodem totdat deze gaat schuimen. Braad het spek aan en haal uit de pan. Braad het vlees goed aan zodat het goed bruin is (dit bepaalt later de kleur van de saus), evt. in twee porties. Neem ook het laatste vlees uit de pan en bak in het achtergebleven vet de uien aan tot deze bruin kleuren. Voeg knoflook en kruiden toe en laat even meebakken. Blus af met de azijn. Voeg dan het vlees weer toe en vul aan met kokend water. Het vlees moet net onder staan. Gebruik je spek dan is 1/2 bouillonblok voldoende, anders voeg je een hele toe. Als het water weer kookt de pan op de kleinste pit zetten, evt. met een vlamverdeler eronder als je op gas kookt. Laat het vlees in 3 – 4 uur zachtjes gaar sudderen. Controleer af en toe of het vlees niet droog staat en of het niet te hard gaat.

Als het vlees gaar is, voeg je de ontbijtkoek toe. Laat nu het deksel van de pan, zodat het vocht tot ongeveer de helft kan inkoken. Hierdoor krijg je een krachtige jus, die je niet hoeft te binden. Zet evt. het gas wat hoger. Roer af en toe zodat de ontbijtkoek oplost. Proef af op smaak.

Lekker met bijna alles: witlof, zuurkool, stamppot of heel eenvoudig met lekker vers brood.

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s