Een mediterraan tintje met geroosterde aubergine

Deze geroosterde aubergines krijgen een mediterraan tintje door oregano en sinaasappelsap. Een ideaal gerecht als je niet veel tijd hebt, de voorbereiding kost je hooguit 15 minuten!

Aubergines zijn nooit mijn favoriete groente geweest tot “groot” verdriet van de rest van mijn gezin. Mijn lief koopt er iedere week een als hij de boodschappen doet en ik moet tot mijn schande bekennen dat het wel eens voorkomt dat ze de pan niet halen omdat ik ze simpelweg te lang heb laten liggen. Als ik ze gebruik is dat vaak in een tahine of gevuld met gehakt samen met courgette en paprika, die ik dan wel weer lekker vind.

Geroosterde aubergine met een mediterraan tintje door oregano en sinaasappelsap

Totdat ik dit gerecht tegenkwam in een Allerhande. Ik had zo ongeveer alles in huis (met uitzondering van de noten) en ook nog genoeg voor een Griekse salade (mocht ik het niet lekker vinden). Een ideaal gerecht als je niet veel tijd hebt, de voorbereiding kost je hooguit 15 min.!

En ja, het smaakte lekker!

AubGeroosterde aubergine met een mediterraan tintje door oregano en sinaasappelsapergine geroosterd1

INGREDIËNTEN

  • 1 aubergine
  • 1 handjevol verse oregano of 1 el. gedroogde
  • 4 el. of 60 ml olijfolie
  • 1 perssinaasappel uitgeperst
  • 1 el. kappertjes
  • 1 handjevol gesneden verse bieslook (neem geen gedroogde, die smaakt nergens naar)
  • evt. 50 g gezouten pecannoten, grof gehakt
  • peper en zout

En verder

  • 1 ovenschaal
Geroosterde aubergine met een mediterraan tintje door oregano en sinaasappelsap

Halveer de aubergine en snijd hem kruislings in zonder de schil te beschadigen. Leg de helften in de ovenschaal en duw de oregano in het vruchtvlees of strooi de gedroogde oregano erover.  Bestrooi met wat zout en besprenkel elke helft met 1 el olie.

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de aubergine op 200 graden in ca. 40 min. gaar. Voorverwarmen van de oven is niet nodig!

Kook ondertussen het sinaasappelsap in een steelpan in tot de helft. Meng met de rest van de olie en de kappertjes. Proef op smaak en voeg evt. nog peper en zout toe en laat afkoelen.

Haal de aubergines uit de oven en besprenkel met (een deel van) de dressing. Ik vond het erg veel, heb ongeveer de helft gebruikt en de rest er apart bij gegeven voor de liefhebber. Strooi de bieslook en evt. de noten erover.

Griekse salade
Varkenslapjes Griekse stijl

Lekker erbij: een Griekse salade (zie recept); ik had geen noten in huis dus ik heb er een biologisch varkenslapje gekruid met oregano/citroen/knoflook bij gemaakt.
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s