La cucina Italiana met Pesto alla Genovese

Voor mijn 50ste verjaardag kreeg ik een workshop cadeau bij La Cucina del Sole in Amsterdam. Daar hebben we heerlijk gekookt en gegeten. De Italiaanse keuken is misschien toch wel mijn favoriete keuken. Eenvoudige gerechten met niet te veel, maar wel goede  ingrediënten, heerlijk vers bereid. En dat is eigenlijk de reden waarom ik vandaag verse pesto heb gemaakt.

Voor de pesto pantesco (amandelpesto) van de workshop had ik niet alles in huis, dus is het de “gewone” pesto geworden met pijnboompitten en basilicum. Wegens tijdgebrek helaas geen verse pasta, maar die komt hier gegarandeerd nog een keer voorbij.

Pasta con pesto alla genovese
Pasta con pesto alla genovese

INGREDIËNTEN

Pasta con pesto alla genovese
  • 1 grote plant basilicum (minstens 60 gram groen)
  • 100 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 200-300 ml zeer goede olijfolie
  • peper en zout
  • 400 g (verse) spaghetti

En verder

Een keukenmachine (voor grof), een staafmixer (voor medium) of een blender (voor fijn).

BEREIDING

Zet alle ingrediënten in de koelkast zodat ze koud zijn als je begint. Hierdoor zal tijdens het pureren de pesto niet te warm worden en behoudt hij zijn smaak. Knip de basilicum boven de grond af (de dunnere stengels worden ook gebruikt), was en droog en snijd hem grof. Hou enkele blaadjes achter voor de garnering. Ik heb de keukenmachine gebruikt en zo een iets grovere pesto gemaakt. Doe de basilicum samen met de andere ingrediënten en 200 ml van de olie in de keukenmachine. Laat draaien, duw wat aan en voeg indien nodig nog meer olie toe. Breng op smaak met peper en zout. Het moet een dik vloeibare massa worden.

Pasta con pesto alla genovese

Breng een grote pan water aan de kook met 10 gram zout per liter. Dat lijkt veel, maar dat is toch echt nodig. Als je het water proeft, moet het naar de zee smaken heb ik ergens gelezen. Kook de pasta al dente, houd een kopje kookwater achter en giet af. Ik gebruik altijd een mooie grote schaal waar ik het vergiet in zet. Hierin giet ik de pasta af zodat je schaal meteen verwarmd wordt. Water weggooien, laat de pasta niet te lang uitlekken. Pasta overdoen in de schaal, pesto erop scheppen en de pasta omscheppen. Als het te droog is kun je nog wat van het kookwater toevoegen. Garneer met de achtergehouden basilicum en serveer meteen.

Buon appetito! En dat gaat zeker lukken, want hier kan geen potje pesto uit de winkel tegen op. Mocht je wat pesto overhouden bewaar hem in een potje, giet er nog wat olijfolie op zodat de pesto onder staat en zet het in de koelkast. Hij blijft dan ongeveer nog een week goed.
Lekker met een frisse salade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s