Niets is zo leuk dan zelf je brood bakken. En het is lang niet zo moeilijk als je denkt. Dit basisrecept voor Indiaas naanbrood heb ik al een tijdje liggen, het hoort bij de vegetarische curry.
Het naanbrood heb ik volgens het recept (dat ik ooit ergens van heb overgeschreven) gemaakt, maar dat mag wat mij betreft wat minder zout. Dit heb ik aangepast in het recept.


Het brood smaakt super lekker en zeker niet alleen bij curry’s. Serveer het ook eens bij een andere salade, of tijdens de lunch. Een volgende keer wil ik variëren door toevoeging van kruiden en bijv. knoflook.
Houdt bij het plannen rekening met 3 – 4 uur rijstijd voor het brood. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klaar naanbrood kopen in de supermarkt, maar er gaat niets boven versgebakken brood.
INGREDIËNTEN
(4 broodjes):

- 2 cups witte bloem (1 cup is ca. 250 cc)
- snuf bakpoeder
- 1 el gedroogde gist
- 2 el yoghurt
- 1 el rietsuiker
- 1 el maisolie (of zonnebloemolie)
- 1/2 tl zout
- geklaarde roomboter van 100 g roomboter
BEREIDING
Begin met het naanbrood, dit moet namelijk 3 – 4 uur rusten.
Meng de gist met ca. 100 cc warm water en laat even staan. Doe de bloem met bakpoeder, zout en suiker in een kom en voeg daarna in een kuiltje de yoghurt en de olie toe en meng dit goed door elkaar. Voeg dan het gistmengsel toe en kneed tot een soepel deeg. Vorm tot een bol en leg terug in de licht ingevette kom. Dek de kom af (ik gebruik hiervoor een schone pedaalemmerzak) en laat het op een warme, tochtvrije plek rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kneed na het rijzen nogmaals door en verdeel in vieren. Vorm hier balletjes van en druk deze plat met je handpalmen. Maak er vervolgens met je vingers ovalen van (je kunt evt. ook een deegroller gebruiken) met een dikte van ca. 1/2 cm.
Maak de geklaarde boter: laat de boter zonder te roeren smelten in een pannetje. De boter mag niet bruin worden! Schep met een lepel het schuim eraf en laat afkoelen. Schenk dan heel voorzichtig de boter in een kommetje zonder dat de bezonken aanslag meekomt.
Besmeer de broodplakken aan beide kanten met de geklaarde boter en bak in 10 min. gaar. Bak de broodjes vervolgens nog kort aan beide kanten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag om ze een mooi goudbruin kleurtje te geven.
Serveer meteen!
One thought