IJs met sinaasappel en sinaasappelsiroop

Vandaag houden we het lekker makkelijk: dessert met ijs en sinaasappel. Dit nagerechtje is een keer uit nood geboren, we hadden zin in een zoete afsluiter, maar niet zoveel bijzonders in huis behalve sinaasappels en ijs. Die combinatie was toen zo geslaagd, dat dit toetje wel vaker op tafel komt. De basis ingrediënten zijn sinaasappel, suiker en ijs.
Varieer met kruiden of specerijen. Tijm combineert goed met sinaasappel (vind ik), maar bijv. kardemom of kaneel kan ook goed. Zo zullen er nog wel meer combinaties mogelijk zijn, maar dit zijn de 3 die ik geprobeerd heb.

Vanille-ijs met stukjes sinaasappel en sinaasappelsaus

Voor vandaag had ik overigens maar één sinaasappel. Dat geeft dus wat minder siroop, maar daar staat tegenover dat ik nog wat schuimpjes over had van een paar dagen geleden (pavlova) en die heb ik hier mooi in kunnen verwerken. Nog lekkerder! Voor de zoetekauwen kan er makkelijk nog een toefje slagroom bij, maar dat is voor mij iets te veel van het goede.


Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 handsinaasappels
  • ca. 8 el suiker
  • 1 el rum, Cointreau of iets anders dat je lekker vindt
  • kardemom, kaneel of bijv. tijm (niet alle drie, kies er een uit)
  • 6-8 schuimpjes (liefst zelfgebakken of van de bakker)
  • vanille-ijs
  • evt. slagroom

En verder

  • 1 kleine koekenpan voor het maken van de sinaasappelsiroop

BEREIDING

Strooi de suiker in de koekenpan en verwarm langzaam. Snijd de schil van de sinaasappels en neem hierbij ook het witte vlies mee (dat smaakt bitter). Het makkelijkst is het om eerst aan beide kanten het kapje af te snijden, zet de sinaasappel neer en snijd van boven naar beneden de schil eraf. Snijd dan de partjes los van het vlies en van het sap op. Schenk het sap voorzichtig bij de suiker, let op deze wordt erg heet! Zet evt. het gas wat hoger en laat de suiker smelten. Giet de drank in de pan met de kruiden.

Vanille-ijs met stukjes sinaasappel en sinaasappelsaus

Laat de siroop langzaam indikken, dit duurt 4-5 minuten. Draai de sinaasappelpartjes na 2 min om. Als je een druppel op een bordje laat vallen zal deze stollen als hij afgekoeld is. Is de siroop dik genoeg, draai dan het gas uit en laat afkoelen. Controleer voorzichtig of de siroop voldoende is afgekoeld (kwestie van geduld). Is hij te heet dan smelt je ijs weg.
Vis de sinaasappelpartjes uit de siroop en verdeel over 4 glazen. Verkruimel de schuimpjes in niet al te kleine stukken, verdeel de helft over de glazen. Schep in ieder glas een bolletje ijs en strooi de rest van de schuimpjes erover. Schep nu de siroop over het ijs en garneer evt. met een toefje slagroom.

Bij onderstaande foto was de sinaasappelsaus nog iets te heet, ai… gesmolten ijs. Wel lekker veel saus!

Vanille-ijs met stukjes sinaasappel en sinaasappelsaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s