Griekse gevulde paprika’s

Gevulde paprika

Bij het doorbladeren van een oud kookboek boek kwam ik het recept voor de gevulde paprika’s tegen. Lang geleden voor het laatst gemaakt, maar daarom niet minder lekker! Combineer dit gerecht met een frisse boeren salade – uiteraard ook Grieks – met tomaten, ui, olijven en feta.

Gevulde paprika's uit de Griekse keuken
Gevulde paprika's uit de Griekse keuken

Heimwee naar de Griekse keuken

Sinds ik ooit een zomervakantie door Griekenland heb getrokken, ben ik fan van de Griekse keuken. De eenvoudige salades met feta en tomaat, de souvlaki, de heerlijke verse groenten. Mjum! Alleen die ene avond dat we een heel schaap boven de BBQ zagen…dat was toch wat minder geslaagd.
Destijds kocht ik ook een kookboek met recepten uit de Griekse keuken. Het boek heeft elke verhuizing overleefd, kookboeken doe ik niet zo makkelijk weg.

In het recept worden rode of groene paprika’s gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook oranje of gele gebruiken. Net wat je lekker vindt. In de vulling is ook rijst verwerkt, dat maakt de vulling iets minder zwaar – en lekkerder.


Ingrediënten

voor 4 personen

  • 4 middelgrote paprika’s
  • 1,4 dl olijfolie
  • 1 uitje, fijngehakt
  • 225 g (biologisch) rundergehakt
  • 1 el verse dille
  • 2 el verse koriander
  • 2 el citroensap
  • geraspte schil van een halve (bio)citroen
  • zout en peper
  • 60 g geraspte kaas
  • 120 g gekookte rijst

Voor de tomatensaus:

  • 1 blik tomatenblokjes in blik
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/2 uitje, fijngehakt
  • 1 el oregano

En verder:

  • 1 passende ovenschaal

Bereiding

Was de paprika’s en stoom ze ca. 8 min. of blancheer ze ongeveer 3 min. in een pan kokend water. Laat uitlekken en afkoelen.

Gevulde paprika's uit de Griekse keuken
Gevulde paprika's uit de Griekse keuken

Snijd een kapje van ongeveer 2,5 cm bij de steel af en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd de andere kant van de paprika’s zo bij dat ze rechtop kunnen staan.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit 2 el olie en bak de uien kort. Voeg het vlees toe en bak het tot het begint te bruinen. Voeg de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en vul de paprika’s. Doe de kapjes er boven op.
Maak een eenvoudige tomatensaus: verhit de olie in een koekenpan en laat de uien en knoflook een paar minuten smoren tot de uien glazig zijn. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat even mee bakken. Dan de tomatenblokjes en oregano toevoegen en breng op smaak met peper en zout.
Schep de tomatensaus in de ovenschaal en zet de paprika’s erin. Giet de rest van de olie over de paprika’s.

Bak de paprika’s 40-45 minuten of tot ze gaar zijn.

Serveer met rijst en een frisse salade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s