Griekse gevulde paprika’s

Gevpaprika5

Voor het recept van de Griekse salade (dag 13) heb ik dit oude kookboek al uit de kast gehaald.

Koken op z'n Grieks

Ik heb het gekocht toen ik een jaar of 25 was en het heeft elke verhuizing overleefd. Kookboeken doe ik niet zo makkelijk weg.
Bij het doorbladeren van het boek kwam ik het recept dat ik vandaag heb gekookt tegen. Lang geleden voor het laatst gemaakt, maar daar niet minder lekker om! Het recept geeft rode of groene paprika’s aan, maar je kunt natuurlijk ook oranje of gele gebruiken. Net wat je lekker vindt. In de vulling is ook rijst verwerkt, dat maakt de vulling iets minder zwaar – en lekkerder.

Wat heb je nodig (4 personen):
4 middelgrote paprika’s
1,4 dl olijfolie
1 uitje, fijngehakt
225 gr. biologisch rundergehakt
1 el verse dille
2 el verse koriander
2 el citroensap
geraspte schil van een halve (bio)citroen
zout en peper
60 gr geraspte kaas
120 gr gekookte rijst
Voor de tomatensaus:
1 blik tomatenblokjes in blik
1 el tomatenpuree
1/2 el olijfolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
1/2 uitje, fijngehakt
1 el oregano

1 passende ovenschaal

Hoe maak je het:
Was de paprika’s en stoom ze ca. 8 min. of blancheer ze ongeveer 3 min. in een pan kokend water. Laat uitlekken en afkoelen.

Gevpaprika    Gevpaprika1

Snijd een kapje van ongeveer 2,5 cm bij de steel af en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd de andere kant van de paprika’s zo bij dat ze rechtop kunnen staan.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit 2 el olie en bak de uien kort. Voeg het vlees toe en bak het tot het begint te bruinen. Voeg de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en vul de paprika’s. Doe de kapjes er boven op.
Maak een eenvoudige tomatensaus: verhit de olie in een koekenpan en laat de uien en knoflook een paar minuten smoren tot de uien glazig zijn. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat even mee bakken. Dan de tomatenblokjes en oregano toevoegen en breng op smaak met peper en zout.
Schep de tomatensaus in de ovenschaal en zet de paprika’s erin. Giet de rest van de olie over de paprika’s.

Gevpaprika3

Bak de paprika’s 40-45 minuten of tot ze gaar zijn.

Serveer met rijst en een frisse salade.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s