Zweedse kaneelbroodjes

kaneelbr10

Een recept dat ik graag nog eens wilde maken waren de Zweedse kaneelbroodjes. Misschien is het al zo’n 10 jaar geleden dat ik het noteerde en we het gemaakt hebben. Deze broodjes zijn zo waanzinnig lekker dat ik hoopte dat ze de paastafel nog zouden halen. Dat bleek geen enkel probleem te zijn. Het zou een recept voor 10 broodjes zijn. Nu vond ik het al vreemd dat daarvoor 850 gram bloem nodig was, een halve liter melk en een heel pakje roomboter, maar op de een of andere manier viel dat kwartje niet. Tijdens het rijzen van het deeg de vulling gemaakt. Ik werd helemaal blij van mijn keukenhulpje Kenwood, hiermee is zoiets een fluitje van een cent. Het deeg rees bijna de kom uit en bij het uitrollen kwam ik er al achter dat er iets niet helemaal klopte. Tijdens het narijzen vulden de broodjes het hele bakblik en het woog dus duidelijk wel 1,5 kilo of nog meer. Tijdens het bakken werden ze nog een beetje groter, het leek uiteindelijk wel alsof ik een vloerbrood gebakken had met de afmeting van een bakblik.

Al met al, voldoende kaneelbrood voor een heel groot gezin. Toen ze genoeg afgekoeld waren hebben we er gelijk een geproefd, ik het er een aantal ingevroren en de rest hebben we in drie dagen tijd opgegeten. Oh ja, en ik heb mijn dochter nog wat meegegeven. Al met al een groot succes!

Het recept is gehalveerd, dus voor 10 broodjes.

Wat heb je nodig:
Kaneelbroodje
Voor het deeg:

425 gr tarwebloem
250 ml melk
75 gr roomboter
6 gr gedroogd gist
60 gr suiker
1/2 tl zout
1/2 tl kardemompoeder
1 ei, losgeklopt om de broodjes mee te bestrijken
grove “grein” suiker om over de broodjes te strooien

Kaneelbr1
Voor de vulling:

75 gr amandelen
75 gr suiker
50 gr boter
4 tl kaneel
2 el water

Hoe maak je het:
Begin met het deeg: verwarm de melk en de boter in een pannetje(of in de magnetron) tot handwarmte. Voeg gist, suiker, zout en kardemom toe en meng. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Giet hierin de melk en meng tot een soepel deeg. Dek de kom af met plastic en laat het deeg 30 min. rijzen tot het verdubbeld is.
kaneelbr6

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak intussen de vulling: amandelen en suiker in de keukenmachine malen.

kaneelbr3
Heb je geen keukenmachine hak de amandelen dan fijn met een mes. Het hoeft geen poeder te worden, het moet nog wat bite hebben. Dan de boter, kaneel en het water toevoegen en goed met elkaar vermengen.
kaneelbr5

Bestrooi je werkblad met bloem. Neem het deeg uit de kom, druk de lucht er uit en rol dan tot een rechthoekige plak van ca. 1/2 cm dikte. Smeer de vulling over de helft van de deegplak uit en vouw dubbel.
kaneelbr7
Snijd 10 smalle repen uit het deeg en rol deze op tot een cirkel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broodjes erop. Dek af met plasticfolie en laat ca. 20 minuten rijzen.
kaneelbr9
Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei, strooi er de greinsuiker over en bak 15 minuten in het midden van de oven tot ze gaar zijn.

20140420_141621

 

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Zweedse kaneelbroodjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s