Groene aspergetaart met amandelen

Groene aspergetaart

Met Pasen vraag je aan je kinderen wat ze lekker zouden vinden voor de lunch. De hartige groene aspergetaart met amandelen heeft een aantal jaren geleden als eens op de paastafel gestaan. Ieder jaar wordt de herinnering aan deze taart weer opgehaald met de opmerking dat hij toen zo lekker was. Dat was voor mij reden genoeg om hem nu nog eens te maken.

Groene aspergetaart
Groene aspergetaart

Voorbereiden kan goed een dag eerder. Haal dan de volgende ochtend het deeg op tijd uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Hetzelfde geldt voor de vulling. Het deeg lag bij mij in het nul graden vak van de koelkast en was dus nog net niet bevroren. Op kamertemperatuur laten komen in een uur tijd lukt dan niet meer. Ik heb het deeg in stukken gesneden moeten verwarmen in de stoomoven om het te kunnen uitrollen. Lastig, dat wel.Wat heb je nodig (4 personen):

Gr,aspergetrt1

Voor het deeg:
200 gr bloem
100 gr zachte boter
50 ml koud water
15 gr Parmezaanse kaas
1 tl zout

Voor de vulling:
1 kg groene asperges
150 gr zachte boter
60 gr bloem
60 gr blanke amandelen of amandelmeel
2 eieren
30 gr amandelschaafsel
olijfolie om in te bakken
zout , versgemalen peper

1 springvorm ca. 24 cm doorsnede
plastic folie
evt. een keukenmachine of vijzel

Hoe maak je het:
Begin met het deeg. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Wrijf daarna met de handen de boter door de bloem tot het een korrelig mengsel is. Voeg dan het koude water en de Parmezaanse kaas toe en kneed tot een samenhangend deeg. Rol in plastic folie en laat 30 min. in de koelkast rusten.

Voor de vulling: snijd 2 cm van de uiteinden van de asperges af, houd er 3 apart en snijd de rest in kleine stukjes. Hak het sjalotje fijn, verhit een plens olijfolie in een wok of braadpan en roerbak de sjalot en aspergestukjes ca. 4 min. op hoog vuur tot ze iets zacht zijn. Bestrooi gul met zout, haal uit de pan en laat afkoelen. Snijd de achtergehouden asperges in de lengte doormidden. Verhit weinig olijfolie in een grote koekenpan of grillpan en bak of rooster de helften 2 minuten om en om iets zacht en bruin en laat ze dan afkoelen.

gr.aspergetrt2

Maal de amandelen met een keukenmachine of in een vijzel tot grof  “meel”. Heb je beide niet, hak ze dan zo fijn mogelijk met een mes. Roer de rest van de zachte boter tot room. Klop de eieren, de bloem, de gemalen amandelen en flink wat zout en peper door de boterroom.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met olijfolie en bestuif met bloem. Bekleed de bodem evt. met bakpapier.
Rol het deeg uit tot een dunne lap die iets groter is dan de taartvorm en bekleed de vorm ermee.

Gr.aspergetaart1

Verdeel nu de aspergestukjes over de deegboden en strijk het botermengsel er gelijkmatig over uit. Dit gaat het best met de bolle kant van een lepel die je nat maakt. Bestrooi de taart met het amandelschaafsel (dat ben ik dus vergeten!) en leg de halve asperges er op.

Gr.aspergetaart2

Bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar. Eet hem warm of lauw en geef er een groene salade bij.

Gr.aspergetaart

 

4 gedachten over “Groene aspergetaart met amandelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s