Groene aspergetaart met amandelen

Met Pasen vraag je aan je kinderen wat ze lekker zouden vinden voor de lunch. De hartige groene aspergetaart met amandelen heeft een aantal jaren geleden als eens op de paastafel gestaan. Ieder jaar wordt de herinnering aan deze taart weer opgehaald met de opmerking dat hij toen zo lekker was. Dat was voor mij reden genoeg om hem nu nog eens te maken.

Groene aspergetaart met amandelen

Goede planning is belangrijk

Wil je op de dag zelf wat meer tijd over houden (en dus minder stress), dan kun je dit deeg ook prima een dag eerder al maken. Bewaar het dan, verpakt in plastic, in de koelkast. Haal het de volgende ochtend op tijd uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Hetzelfde geldt voor de vulling.

Het deeg lag bij mij in het nul graden vak van de koelkast en was dus nog net niet bevroren. Op kamertemperatuur laten komen in een uur tijd lukt dan niet meer. Ik heb het deeg in stukken gesneden moeten verwarmen in de stoomoven om het te kunnen uitrollen. Lastig, dat wel.

Groene aspergetaart met amandelen

INGREDIĂ‹NTEN

Voor het deeg:

 • 200 g bloem
 • 100 g zachte boter
 • 50 ml koud water
 • 15 g Parmezaanse kaas
 • 1 tl zout

Voor de vulling:

 • 1 kg groene asperges
 • 150 g zachte boter
 • 60 g bloem
 • 60 g blanke amandelen of amandelmeel
 • 2 eieren
 • 30 g amandelschaafsel
 • olijfolie om in te bakken
 • zout, versgemalen peper

En verder:

 • 1 springvorm ca. 24 cm doorsnede
 • plastic folie
 • evt. een keukenmachine of vijzel

BEREIDING

Begin met het deeg. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Wrijf daarna met de handen de boter door de bloem tot het een korrelig mengsel is. Voeg dan het koude water en de Parmezaanse kaas toe en kneed tot een samenhangend deeg. Rol in plastic folie en laat 30 min. in de koelkast rusten.

Voor de vulling: snijd 2 cm van de uiteinden van de asperges af, houd er 3 apart en snijd de rest in kleine stukjes. Hak het sjalotje fijn, verhit een plens olijfolie in een wok of braadpan en roerbak de sjalot en aspergestukjes ca. 4 min. op hoog vuur tot ze iets zacht zijn. Bestrooi gul met zout, haal uit de pan en laat afkoelen. Snijd de achtergehouden asperges in de lengte doormidden. Verhit weinig olijfolie in een grote koekenpan of grillpan en bak of rooster de helften 2 minuten om en om iets zacht en bruin en laat ze dan afkoelen.

Groene aspergetaart met amandelen

Maal de amandelen met een keukenmachine of in een vijzel tot grof  “meel”. Heb je beide niet, hak ze dan zo fijn mogelijk met een mes. Roer de rest van de zachte boter tot room. Klop de eieren, de bloem, de gemalen amandelen en flink wat zout en peper door de boterroom.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met olijfolie en bestuif met bloem. Bekleed de bodem evt. met bakpapier.
Rol het deeg uit tot een dunne lap die iets groter is dan de taartvorm en bekleed de vorm ermee.

Groene aspergetaart met amandelen

Verdeel nu de aspergestukjes over de deegboden en strijk het botermengsel er gelijkmatig over uit. Dit gaat het best met de bolle kant van een lepel die je nat maakt. Bestrooi de taart met het amandelschaafsel (dat ben ik dus vergeten!) en leg de halve asperges er op.

Groene aspergetaart met amandelen

Bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar. Eet hem warm of lauw en geef er een groene salade bij.

Groene aspergetaart met amandelen

4 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s