In elk gezin is wel een gerecht dat door de kinderen wordt overgenomen. De grote favoriet in ons gezin is pasta met tomatensaus met gehakt, groenten en veel verse kruiden. De groenten hiervoor heb ik eigenlijk standaard in huis: courgette, paprika en ui.


INGREDIËNTEN
- 250 g (biologisch) rundergehakt
- 1 courgette, in blokjes
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geplet
- 2 ansjovisfilets
- takje rozemarijn
- enkele takjes tijm
- een handje verse basilicum
- 1 el tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 bouillonblok (rundvlees of bospaddenstoel)
- versgemalen peper
- Parmezaanse kaas
- olijfolie
BEREIDING
Verhit een beetje olijfolie in een wok of braadpan, voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg als het gehakt begint te bruinen de ui en knoflook toe en bak totdat de ui glazig begint te worden. Dan kunnen de overige groenten erbij, laat even meebakken (ca. 3-5 minuten). Voeg dan de tomatenpuree toe en laat ook even meebakken. Vervolgens de kruiden: van de tijm alleen de blaadjes, de rozemarijnnaaldjes fijngehakt en de steeltjes van de basilicum ook fijngehakt. De basilicumblaadjes bewaren tot het laatst.
Voeg dan de tomatenblokjes toe en flink wat versgemalen peper en om te beginnen 1/2 bouillonblok, schep alles goed om en laat ca. 15 minuten op laag vuur sudderen. Let op of er nog voldoende vocht in de pan zit, voeg anders een scheutje water toe.
Proef na 5 minuten of het geheel zout genoeg is naar je smaak, voeg anders nog de andere helft van de bouillonblok toe.
Kook in de tussentijd de pasta al dente, giet af (niet koud spoelen!) en doe over in een mooie schaal en schep de pasta om met een flinke scheut olijfolie.
Als de pastasaus goed is de basilicumblaadjes scheuren (enkele achter houden voor de garnering) en door de saus scheppen. De saus op de pasta scheppen en Parmezaanse kaas erover schaven.
Wat vonden we ervan?
Lekker! Deze keer heb ik de steeltjes van de basilicum klein gesneden en toegevoegd bij het sudderen. Dat komt de smaak zeker ten goede! Ook lekker was het om nog wat tomaatjes over de borden te verdelen voor een frisse toets. Voor herhaling vatbaar!