Volkorenbrood met zaden en pitten

Het bakken van brood begint al bijna gewoon te worden. Volgens mij heb ik de afgelopen weken nog maar één keer een brood gekocht en dat was een zuurdesem. Daar heb ik me nog niet aan gewaagd, maar staat wel op mijn lijstje!

Het recept van vandaag is van Paul Hollywood, hij geeft een soort van masterclass in de Delicious. Zijn recepten zijn super. De eerste keer dat ik dit brood bakte, lukte het niet helemaal. Het brood rees niet voldoende. Waarschijnlijk veroorzaakt door te kort kneden in het begin en niet genoeg geduld met rijzen. Ook deze keer weer het recept niet goed gelezen… Je moet het 7 min. kneden vóórdat je de zaden toevoegt.

Volkorenbrood met zaden en pitten
Volkorenbrood met zaden en pitten

Update 20 november:

Vandaag nog maar eens gebakken. Nu met minder zaden en pitten. Bovendien had ik alleen nog tarwemeel in huis. Dat gaat ook heel goed, neem dan 500 gr tarwemeel. Het brood wordt hierdoor wat lichter van textuur.

Ik had niet voldoende zaden/pitten, dus die hoeveelheden heb ik iets aangepast en 40 gr havermout genomen ipv lijnzaad en gierstkorrels.


INGREDIËNTEN

Volkorenbrood met zaden en pitten
 • 300 gr volkorenmeel
 • 100 gr roggemeel
 • 100 gr patentbloem + extra om te bestuiven
 • 10 gr zout
 • 10 gr instantgist
 • 2 el keukenstroop
 • 320 ml koud water

Zaadmengsel:

Volkorenbrood met zaden en pitten
 • 20 gr zonnebloempitten
 • 20 gr pompoenpitten
 • 20 gr maanzaad
 • 20 gr sesamzaad + 10 gr extra, voor erover
 • 20 gr lijnzaad
 • 20 gr gierstkorrels

BEREIDING

Doe de meelsoorten in een kom voor een mixer met deeghaak. Voet zout aan de ene kant en gist aan de andere kant toe. Voeg de stroop en driekwart van het water toe en mix op lage snelheid. Voeg als het deeg samenkomt langzaam de rest van het water toe. Mix dan nog 7 min. op medium.

Volkorenbrood met zaden en pitten

Meng de zaadjes en voeg ze toe aan het deeg. Mix 2 min op langzame snelheid. Misschien moet je de laatste zaadjes er met de hand doorheen kneden.

Volkorenbrood met zaden en pitten

Haal de deeghaak uit het deeg. Bedek de kom en laat het deeg rijzen tot het ten minste 2x zo groot is geworden – dit zal ca. 2 uur duren, maar laat het gerust 3 uur staan.

Volkorenbrood met zaden en pitten
Volkorenbrood met zaden en pitten

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en duw het uit en vouw het herhaaldelijk naar het midden tot alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel is.

Vorm het deeg tot de gewenste vorm, leg het op de bakplaat. Wil je het bestrooien met sesamzaad, bestrijk het dan eerst met wat warm water. Maak met een scherp mes een inkeping.

Volkorenbrood met zaden en pitten

Zet de bakplaat in een schone plastic zak en laat het deeg 1 uur narijzen, of tot het ten minste 2x zo groot is geworden en snel terugveert als je er met een vinger op drukt.

Volkorenbrood met zaden en pitten

Verwarm intussen de oven voor tot 230 graden. Bak het deeg als het gerezen is 30 min. of tot het hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat afkoelen op een rooster.

Wat vonden we ervan?

Het brood zag er in ieder geval spectaculair uit. Helaas heb ik het niet kunnen proeven. We gingen onverwacht op bezoek bij vrienden en hebben het brood als verlaat verjaardagscadeau meegenomen. Ik heb niets meer terug gehoord, misschien heeft hij het uiteindelijk toch aan zijn kippen gevoerd. Er zaten in ieder geval wel genoeg pitten en zaden in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s