Het was maar frisjes vandaag. We hadden een logeetje en er stonden pannenkoeken op het menu voor vanavond. Daar hadden we toch wel een “echt” voorafje bij nodig, liefst in de vorm van een soepje. Bladerend door mijn kookschriften was ik dit soepje al tegengekomen. Ooit door een vriend gemaakt als amuse op een feest.
Het hartverwarmende (lees licht pittige) ontstaat door het gebruik van gember. In wezen is deze soep niet meer dan een combinatie van wortel, ui en gember. Supermakkelijk en snel klaar. Wil je deze soep als amuse gebruiken, dan is dit voldoende voor 14 personen.


INGREDIËNTEN
(6 personen)
- 3 winterwortels
- stukje verse gember van ca. 5 cm
- 1 ui
- 1,5 el tomatenpuree
- 1,5 ltr groentebouillon (van een blok)
- 30 gr boter
- 30 gr bloem
- 50 ml ongezoete slagroom
- peterselie, fijngehakt
- versgemalen peper en zout
En verder
- 1 staafmixer of blender
- grove zeef
BEREIDING
Schil de wortels, gemberwortel en ui en snijd deze in grove stukken. Met een keukenmachine een fluitje van een cent.

Stoof met boter op matig vuur ca. 15 minuten. Voeg tomatenpuree toe en laat ontzuren.
Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.

Laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.

Pureer de massa met de staafmixer en zeef door een grove zeef. Onze chef gebruikte de vezels niet die in het zeef achterbleven. Je krijgt dan inderdaad een verfijnde soep. Ik gebruik het niet allemaal, maar roer wel stevig in het zeef, zodat er toch nog wat van de vezels meekomen. De vezels van de gember wil ik in ieder geval niet in de soep terugvinden!
Vind je dat de soep nu nog wat ingedikt mag worden? Doe dan de rest van de boter in de pan en maak met de bloem een roux. Laat de bloem even garen en voeg dan al roerend de gezeefde bouillon toe.
Breng op smaak met peper en zout en giet na het opscheppen een scheutje room in elk bord. Garneer met de peterselie. Serveer met een minibroodje (recept volgt nog).