Venkelsalade met sinaasappel en zwarte olijven

Een mooie combinatie van smaken: de lichte anijssmaak van de venkel met het frisfruitige van de sinaasappel en het zoute van de olijven. Lekker als voorgerecht of bij de lunch, maar natuurlijk ook prima als bijgerecht.

Een mooie combinatie van smaken: de lichte anijssmaak van de venkel met het frisfruitige van de sinaasappel en het zoute van de olijven. Lekker als voorgerecht of bij de lunch, maar natuurlijk ook prima als bijgerecht.

Een mooie combinatie van smaken: de lichte anijssmaak van de venkel met het frisfruitige van de sinaasappel en het zoute van de olijven. Lekker als voorgerecht of bij de lunch, maar natuurlijk ook prima als bijgerecht.


Dit recept in ongeveer deze vorm vond ik ergens op internet. Ik was op zoek naar een salade van rauwe venkel, vooral omdat ik benieuwd was naar de smaak ervan. Gekookte venkel smaakt sterk naar anijs en daar hielden de kinderen vroeger niet van. Zelf verdroeg ik venkel niet, maar nu ik weer alles kan en mag eten, wilde ik toch graag venkel proberen.

Een mooie combinatie van smaken: de lichte anijssmaak van de venkel met het frisfruitige van de sinaasappel en het zoute van de olijven. Lekker als voorgerecht of bij de lunch, maar natuurlijk ook prima als bijgerecht.


Een nieuwe foto was wel nodig! Dit recept staat al sinds 2014 online en blijft een favoriet hier in huis. Er is nog steeds niet veel aan veranderd, behalve dat ik er het groen van radijs en wat kiemgroenten aan toegevoegd heb. Voor wat extra kleur en textuur.
(21-04-2021)


Recept: Venkelsalade met sinaasappel en olijven

Bijgerecht
Voor 2 personen
Voorbereiden:
15 minuten
Bereiden:
5 minuten
Totale tijd:
20 minuten

INGREDIËNTEN

  • 2  kleine of 1 flinke venkelknol(len)
  • 1 handsinaasappel
  • klein handje zwarte (taggia) olijven
  • ter garnering groen van radijs en kiemgroenten

Voor de dressing:

  • ½ tl honing
  • ½ tl (grove) mosterd
  • ½ el witte balsamicoazijn
  • 2 el olijfolie
  • zout

Verder nog:

BEREIDING

Was de venkel en haal het buitenste blad weg als dit niet mooi meer is. Bewaar het groen voor de garnering. Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakjes. Gebruik hiervoor bij voorkeur een mandoline.

Snijd de schil van de sinaasappel en snijd hierbij tot op het vruchtvlees. Het witte vel wil je niet, dit is taai en smaakt bitter. Snijd nu de partjes tussen de vliezen uit en halveer eventueel. Vang hierbij het sap op. Meng het sap met de honing-mosterd dressing en schep de dressing door de venkel. Voeg ook de olijven en sinaasappelpartjes toe.

Garneer de salade met het groen van radijsjes en een handje kiemgroenten.

 

Pin deze foto van de Venkelsalade met sinaasappel en olijven

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een mooie combinatie van smaken: de lichte anijssmaak van de venkel met het frisfruitige van de sinaasappel en het zoute van de olijven. Lekker als voorgerecht of bij de lunch, maar natuurlijk ook prima als bijgerecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s