Dit recept in ongeveer deze vorm vond ik ergens op internet. Ik was op zoek naar een salade van rauwe venkel, vooral omdat ik benieuwd was naar de smaak ervan. Gekookte venkel smaakt sterk naar anijs en daar hielden de kinderen vroeger niet van. Zelf verdroeg ik venkel niet, maar nu ik weer alles kan en mag eten, wilde ik toch graag venkel proberen.
Een mooie combinatie van smaken: het anijs van de venkel met het frisfruitige van de sinaasappel en het zoute van de olijven. Lekker als voorgerecht of bij de lunch.


Ingrediënten
( voor 2 personen)
- 2 kleine venkelknollen
- 1 handsinaasappel
- ca. 2 el honing-mosterd dressing (zie recept Bleekselderijsalade)
- klein handje zwarte (taggia) olijven
Verder nog: een mandoline

Bereiding
Was de venkel en haal het buitenste blad weg als dit niet mooi meer is. Bewaar het groen voor de garnering. Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakjes. Gebruik hiervoor bij voorkeur een mandoline.
Snijd de schil van de sinaasappel en snijd hierbij tot op het vruchtvlees. Het witte vel wil je niet, dit is taai en smaakt bitter. Snijd nu de partjes tussen de vliezen uit. Vang hierbij het sap op. Meng het sap met de honing-mosterd dressing en schep de dressing door de venkel.
Snijd de olijven evt. in plakjes.
Schik de sinaasappel en venkel op een mooi bord of verdeel het over 2 borden. Garneer met de olijven en het venkelgroen.

One thought