Hemelse Tiramisu

Het wordt steeds leuker om desserts te maken en ook om te eten! Tiramisu had ik ooit wel eens in een restaurant gehad, maar dat ik het nou lekker vond… Nee, niet echt. Op Instagram zag ik posts voorbij komen van tiramisu en dat zette me toch wel aan het denken. Kookboeken er maar eens bij gepakt en het recept van Bill Granger uit Bill’s Basics sprak me het meeste aan.
Ik geef hierbij het originele recept voor 8-10 personen. Wij zijn maar met z’n drietjes en ik heb nogal op een vreemde manier gerekend omdat ik niet met halve eieren wilde gaan knoeien (eerst alles gedeeld door 3 en dan vermenigvuldigd met 2 :-)).

En het smaakte hemels!!

Tiramisu

INGREDIËNTEN

(voor 8-10 personen)

  • 1/2 liter supersterke koffie (of 4 el instantkoffie-poeder) op kamertemperatuur
  • 4 el marsala
  • 4 el Tia Maria
  • 3 eieren, gesplitst in dooiers en witten
  • 110 gr fijne kristalsuiker
  • 400 gr mascarpone
  • 1 1/4 dl licht geklopte slagroom
  • 500 gr lange vingers
  • geraspte pure chocolade
  • een schaal van 2 liter inhoud of 8-10 mooie glaasjes

BEREIDING


Roer in een ondiepe schaal de koffie, marsala en Tia Maria door elkaar.

Klop in een kom de eidooiers met 80 gr suiker met een elektrische handmixer tot een bleke dikke massa. Doe de mascarpone erbij en klop kort tot alles net is vermengd. Spatel luchtig de slagroom erdoor.

Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een snuf zou en schone gardes (belangrijk) tot ze zachte pieken vormen. Voeg geleidelijk al kloppend de achtergehouden suiker tot tot het schuim in stijve pieken blijft staan. Spatel voorzichtig met een grote metalen lepel door het mascarponemengsel.

Wentel de helft van de koekjes een voor een kort door het koffiemengsel en leg ze op de bodem van de schaal. Snijd evt bij als ze niet goed passen. Verdeel de helft van het mascarponemengsel op de biscuits.

Maak nog zo’n laag koekjes en de overgebleven mascarponemousse. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem, liefst tot volgende dag, in de koelkast. Of enkele uren in het nul-graden vak van de koelkast. Bestrooi vlak voor het opdienen met de chocolade.

Tiramisu

Wat vonden we ervan?

De lekkerste tiramisu ooit!! Gelukkig had ik een schaal voor 6 personen gemaakt, dus hebben we er nog een dag plezier van gehad.
De hoeveelheid werk viel me ook alleszins mee. Al is het wel lastig om de keukenmachine te gebruiken voor zo’n kleine hoeveelheden. Een handmixer was toch handiger geweest.
Drie sterren dus, en zeker voor herhaling vatbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s