Kip is een dankbaar stukje vlees, waarmee het goed variëren is. Meestal staat bij ons de kippendijfilet op tafel. Vlees met een vetrandje en dus niet zo snel droog als de kipfilet en met meer mogelijkheden dan de bout. De toegevoegde smaken stem ik meestal af op de groenten die ik ga gebruiken. Voor vandaag waren dat snijbonen, uit de stoomoven want dan behouden ze veel smaak.
Kruiden heb ik vers in de tuin en voor vandaag werd dat de tijm. Een heerlijke combinatie met citroen en knoflook! De tomaatjes zorgen voor een mooi kleurtje van de saus.

INGREDIËNTEN
(4 personen):
- 4 kippendijfilets
- 2 tenen knoflook, grof gehakt
- 3 schijfjes citroen
- een paar takjes tijm, alleen de blaadjes
- 2 sjalotjes, grof gehakt
- een handje cherrytomaten, bijv. romaatjes, gehalveerd
- olijfolie en boter om in te bakken
- zout, versgemalen peper
- paprikapoeder
BEREIDING
Begin met de snijbonen: maak ze schoon, snijd in ruiten en stoom in ca. 30 minuten beetgaar in een stoomoven, of gebruik een stoommandje.
Snijd de aardappels in parten of dikke frieten, doe in een kom en hussel om met ca. 1 el olijfolie. Verhit de oven tot 220 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en verspreid de aardappelen hierover. Voeg rozemarijn en ongepelde teentjes knoflook toe en strooi er wat grof zeezout overheen. Bak ca. 30 minuten. Af en toe omscheppen.
Verhit een plens olie en een klont boter in een braadpan. Dep de kip goed droog, bestrooi met zout en peper en bak rondom bruin in de olie.


Voeg dan de kruiden en de citroen toe, de knoflook en de sjalotjes en bestrooi de kip aan beide zijden met een snuf paprikapoeder. Zet nu het vuur wat lager (de knoflook moet niet aanbranden) en leg een deksel op de pan.
Laat sudderen tot de kip bijna gaar is en voeg de laatste 5 minuten de tomaatjes toe met de snijkant naar beneden.
Haal de kip uit de pan en houd warm op een diep bord of een schaal. Laat indien nodig de saus nog wat indikken en schep de saus dan over de kip.
