Rabarber-aardbeien crumble dessert

Het begint wel op te vallen, we eten de laatste weken vaak een zelfgemaakt dessert. Zelf ben ik niet zo van de toetjes, tenminste de vla en puddingsoorten. Yoghurt wil nog wel eens, ijs ook wel. Het dessert van vandaag bevat rabarbercompote met aardbei, gezoet met suiker en honing. Erbij volgens het recept een vanillekwark, maar dat ging mij weer iets te ver, dus ik heb het iets aangepast door een crumble te bakken schuimpjes te maken. De combinatie rabarber met aardbei is echt super!

Rabarber aardbeien crumble

INGREDIËNTEN

(voor 6-8 personen):
voor de compote:

 • 500 g jonge rabarber, schoongemaakt, in reepjes
 • 100 g suiker
 • 2 el vloeibare honing
 • 200 g aardbeien, in stukjes
 • 1 tl aardappelmeel (of maïzena)
 • 1/4 l slagroom

voor de crumble:

 • 100 g bloem, gezeefd
 • 100 g koude boter, in blokjes
 • 100 g rietsuiker

voor de schuimpjes:

 • 2 eiwitten
 • 100 gr fijne tafelsuiker
 • een snuf zout

Bereiding

Begin met het maken van de schuimpjes, dit kost de meeste tijd. Klop de eiwitten in een brandschone kom en mixerhaken en een snuf zout tot zich zachte pieken vormen. Voeg dan al kloppend een lepel suiker toe. Voeg de volgende lepel pas toe als de suiker volledig is opgenomen. Klop tot het eiwit stevige pieken vormt.
Doe eventueel de ultieme test: als je de kom ondersteboven houdt, mag het eiwit er niet uit vallen. Vorm met 2 theelepels (telkens nat maken) kleine bergjes.

Aardbeiencheesecake (2)

Of gebruik een spuitzak en maak kleine toefjes of streepjes.
Verwarm de oven voor op 100 graden (of 90 graden hetelucht) en laat de schuimpjes in ca. 1 – 1,5 uur drogen (afhankelijk van de grootte). Als ze donker beginnen te kleuren, zet de oven dan wat lager. Laat ze in de oven afkoelen.

Begin dan met de rabarbercompote.
Je kunt dit ook een dag van te voren doen. Neem dan 2 kleine schone potten en schep de compote erin als deze nog goed heet is. Draai het deksel erop en zet de pot ondersteboven op een schone handdoek om af te koelen. Als je de potten steriliseert (uitkoken) dan kun je de rabarber langer dan een week bewaren.

Rabarberflip

Roer in een pan de rabarber met suiker en honing goed door elkaar, verhit tot het begint te pruttelen, doe het deksel op de pan en stoof de rabarber ca. 3 minuten (tot beetgaar, hij moet niet helemaal uit elkaar vallen). Schep de aarbeistukjes erdoor en stoof zeker niet langer dan 1 minuut. Meng het aardappelmeel met 1 el water en meng door de rabarber. Breng al roerend even aan de kook tot de rabarber iets gebonden is. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot goed koud.

Maak dan de crumble. Verwarm de oven op 200 graden (180 graden hetelucht). Meng alle ingrediënten in een kom. Verkruimel met de vingers de boter en blijf mengen totdat een kruimelig deeg ontstaat. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verspreid het deeg hierover. Bak in het midden van de oven tot het licht gekleurd is. Dit zal niet zo lang duren, dus let op dat het niet te donker wordt. Laat afkoelen.

Klop de slagroom met de suiker en zet koel tot gebruik.
Verdeel de crumble over 6 glaasjes, schep er de compote erop (evt. in laagjes afgewisseld met slagroom) en eindig met slagroom. Verdeel hierover wat schuimpjes.

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s