Vegetarische spaghetti “Bolognese”

Een recept dat ik in februari vorig jaar uit de krant knipte: een bolognesesaus zonder vlees. Dat maakte mij toen al nieuwsgierig naar de smaken, want hoe kun je nu een spaghetti bolognese maken zonder gehakt? Heeft dat dezelfde smaak?

Vegetarische bolognese saus

Het kan nog net. Voor mij is het seizoen voor knolselderij bijna voorbij want het is lente en knolselderij is een wintergroente vind ik. Ik heb maar een kwart nodig – en die kun je natuurlijk niet kopen. Van de rest nog maar een winters soepje of puree maken denk ik. Maar de boodschappenman brengt ook 2 pastinaken mee. Nou ja, dan maak ik toch een dubbele hoeveelheid aan groente en vries de helft in.

Ook is het gerecht snel klaar, met 10 – 15 minuten pruttelen staat het op tafel.
Tip: heb je een keukenmachine? Maak daar dan zeker gebruik van, anders ben je zeker een half uur aan het snijden en is de winst die je haalt tijdens het koken al verdampt voordat je begint.


INGREDIËNTEN

P1020108
 • 1 pastinaak
 • 1/4 knolselderij
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 winterworteltje
 • 2 uien
 • 3 dikke tenen knoflook
 • gulle scheut olijfolie
 • 100 ml witte wijn
 • 2 el tomaten tapenade
 • 1 blik tomaten in blik
 • 4 el nam pla (Thaise vissaus)
 • snufje chilipoeder (of iets meer als je van pittig houdt)
 • 1 takje rozemarijn of 1 tl gedroogde
 • (evt. Parmezaanse kaas)

BEREIDING

Snijd alle groenten in stukjes en draai samen in de keukenmachine klein, maar niet tot prut.

Vegetarische bolognese saus

Fruit de groente ca. 4 minuten in de olijfolie, voeg witte wijn, tomatenpuree, nam pla, chili, rozemarijn en zout naar smaak toe. Dek af en laat op laag vuur bijna gaar worden in 10 – 15 minuten. Het originele recept geeft het niet aan, maar ik vond het wel lekker om nog een blik tomaten toe te voegen, anders is de saus best droog.

Vegetarische bolognese saus

Kook de spaghetti al dente en meng met de saus. Dien op en geef er versgemalen Parmezaanse kaas bij en een frisse salade.

Vegetarische bolognese saus

Wat vonden we ervan?

Tja, het moet gezegd, de nam pla zorgt voor een volle smaak van de saus. Zonder deze smaakmaker zou het een stuk lastiger zijn geweest om in de buurt van een bolognese te komen.
Maar vinden we het lekker? Ja en nee… Wil je een bolognese en moet hij vegetarisch, dan ja. Wil je een vegetarisch gerecht, maar hoeft het niet bolognese te zijn, dan niet want er zijn genoeg recepten die lekkerder zijn.

Vandaag 28 mei mocht het recept in de herhaling. Ik had nog een bak voorgesneden groente in de vriezer, dus het zou een lekker makkelijke maaltijd worden. Bij gebrek aan tomatenpuree zoals in het originele recept vermeld, heb ik tomaten tapenade gebruikt. Bovendien heb ik er 3 tenen knoflook aan toegevoegd, terwijl later bleek dat de 3 tenen knoflook al in de groentenmix zaten. Dubbele hoeveelheid dus! Het moet gezegd, deze tweede keer smaakte de bolognese veel beter dan de eerste keer. Het mag dus weer in de herhaling!


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s