Roggebrood

Bij de molenaar zag ik een zak roggemeel staan. Roggebrood, ik vind het zo lekker, dus dat wilde ik graag eens proberen te bakken.
Ik moest meteen terugdenken aan mijn lagere school tijd. Een van mijn vriendinnetjes was de dochter van een bakker. Er was niets spannender dan door de bakkerij rondlopen met ogen groot van verbazing. Brood was niet zo bijzonder, ontbijtkoek vond ik interessant, maar roggebrood was spannend! Dat kende ik alleen van de pakjes in de winkel. Als het net gebakken was zag het er uit als een grijze baksteen en ik kon me niet voorstellen hoe ze dat zo ontzettend dun gesneden kregen.

Zelfgebakken roggebrood
Roggebrod bakken

Limburgs roggebrood is nauwelijks gerezen, heel fijn van structuur en daardoor nog steviger dan het Brabantse roggebrood. Het brood van dit recept lijkt meer op de Brabantse variant. De volgende keer ga ik toch proberen die Limburgse te maken, want die is toch nog lekkerder.


INGREDIËNTEN

 • 300 g roggemeel
 • 200 g patentbloem
 • 10 g zout
 • 10 g instantgist
 • 30 g milde olijfolie + wat extra voor het kneden en in te vetten
 • 300 ml lauwwarm water

En verder

 • een broodblik van 1/2 kilo (ik heb een cakevorm gebruikt)

BEREIDING

Meng beide meelsoorten in een grote mengkom.

Roggebrood bakken

Voeg het zout aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant. Voeg olie en driekwart van het water toe en begin vanuit de rand het mengsel rond te draaien. Doe dit met je vingers of met een mixer met deeghaken, of een keukenmachine. Voeg als het deeg te droog is nog wat water toe. Misschien heb je niet alles nodig, misschien ook meer. Kneed tot het zijkanten van de kom schoon zijn. Vet dan een werkblad in met een dun laagje olijfolie en kneed nog ca. 10 minuten. Doe de deegbal terug in de nu ingevette kom, dek af met plastic (ik gebruik een schone pedaalemmerzak) en laat het rijzen tot het tweemaal zo groot geworden is. Dit kan één uur duren, maar laat het desnoods 3 uur staan.

Roggebrood bakken

Haal het gerezen deeg uit de mengkom en druk alle lucht er uit. Vorm dan een rechthoekige lap en rol deze op. Snijd evt de bovenkant nog in met een scherp mes. Leg dan het deeg met de naad naar beneden in de ingevette bakvorm.

Zet de bakvorm weer in de plastic zak en laat het deeg nog ca. 1 uur rijzen tot het twee keer zo groot geworden is. Verwarm intussen de oven voor tot 220 graden. Bak het deeg ca. 30 minuten of tot het gaar is. Haal het brood 5 min. voor de eindtijd uit de vorm, dan wordt de onderkant ook goed gaar. Controleer dit door op de onderkant te kloppen, als dit hol klinkt is het brood gaar.

Roggebrood bakken
Roggebrood, heerlijk met kaas, tomaten, komkommer en radijs

2 thoughts

 1. Het brood ziet er heerlijk uit, ga ik zeker proberen te maken! Dank voor het delen van het recept.
  Nog een vraagje, je schrijft dat dit recept meer een brabantse variant is van roggebrood. Is het gelukt om ook nog een Limburgse variant van het recept te maken? Zou ik ook graag willen uitproberen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s