Roggebrood

Roggebrood

Bij de molenaar zag ik een zak roggemeel staan. Ik moest meteen terugdenken aan mijn lagereschool tijd. Een van mijn vriendinnetjes was de dochter van een bakker. Er was niets spannender dan door de bakkerij rondlopen met ogen groot van verbazing. Brood was niet zo bijzonder, ontbijtkoek vond ik interessant, maar roggebrood was spannend! Dat kende ik alleen van de pakjes in de winkel. Als het net gebakken was zag het er uit als een grijze baksteen en ik kon me niet voorstellen hoe ze dat zo ontzettend dun gesneden kregen.
Limburgs roggebrood is nauwelijks gerezen en daardoor nog steviger dan het Brabantse roggebrood. Het brood van dit recept lijkt meer op de Brabantse variant. De volgende keer ga ik toch proberen die Limburgse te maken, want die is toch nog lekkerder.

Wat heb je nodig:
300 gr roggemeel
200 gr patentbloem
10 gr zout
10 gr instantgist
30 gr milde olijfolie + wat extra voor het kneden en in te vetten
300 ml lauwwarm water
ook nodig:
een broodblikvorm van 1/2 kilo (ik heb een cakevorm gebruikt)

Hoe maak je het:
Meng beide meelsoorten in een grote mengkom.

Brooddeeg1
Voeg het zout aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant. Voeg olie en driekwart van het water toe en begin vanuit de rand het mengsel rond te draaien. Doe dit met je vingers of met een mixer met deeghaken, of een keukenmachine. Voeg als het deeg te droog is nog wat water toe. Misschien heb je niet alles nodig, misschien ook meer. Kneed tot het zijkanten van de kom schoon zijn. Vet dan een werkblad in met een dun laagje olijfolie en kneed nog ca. 10 minuten. Doe de deegbal terug in de nu ingevette kom, dek af met plastic (ik gebruik een schone pedaalemmerzak) en laat het rijzen tot het tweemaal zo groot geworden is. Dit kan één uur duren, maar laat het desnoods 3 uur staan. 

Haal het gerezen deeg uit de mengkom en druk alle lucht er uit. Vorm dan een rechthoekige lap en rol deze op. Snijd evt de bovenkant nog in met een scherp mes. Leg dan het deeg met de naad naar beneden in de ingevette bakvorm.
P1010723
Zet de bakvorm weer in de plastic zak en laat het deeg nog ca. 1 uur rijzen tot het twee keer zo groot geworden is. Verwarm intussen de oven voor tot 220 graden. Bak het deeg ca. 30 minuten of tot het gaar is. Haal het brood 5 min. voor de eindtijd uit de vorm, dan wordt de onderkant ook goed gaar. Controleer dit door op de onderkant te kloppen, als dit hol klinkt is het brood gaar.

20140506_08575320140506_113931

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s