Kip met abrikozen uit de tagine

De basis voor dit gerecht is een recept uit de Volkskeuken, waar ik mijn eigen twist aan heb gegeven. Het is al weer een tijdje geleden dat ik het voor het laatst gemaakt heb, maar dit recept verdient echt een plekje in mijn kookboek. De basis ingrediënten heb ik altijd in huis: ras el hanout, knoflook, citroen, honing en gedroogde abrikozen. De kruiden (tijm en babypeterselie) komen uit mijn tuin. Was vers geplukte kruiden goed, zeker als het net geregend heeft zit er vaak veel zand aan. Erg lekker met de geroosterde aubergines (recept) en met een frisse salade misschien ook wel helemaal Paleo. Ik heb er couscous bij gemaakt.

Kip met abrikozen uit de tagine.

INGREDIËNTEN

Kip met abrikozen uit de tagine.

Voldoende voor 4 personen

 • 1/2 l water
 • 1 tuinkruidenbouillonblok
 • bosje bladpeterselie
 • 400 g biologische kippendijen
 • 1 kleine tl ras el hanout
 • 2-3 sjalotjes, klein gesneden
 • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
 • 1 biologische citroen
 • 1,5 el honing
 • 8-10 gedroogde abrikozen
 • 1 tl milde sambal
 • 1 blik tomatenblokjes
 • tijm
 • evt 1/2 el maizena

ook nodig:

 • tagine of braadpan met dikke bodem
 • koekenpan

BEREIDING

Hoe maak je het:
Zet de tajine op een klein pitje met een warmhoudplaatje met het water, de bouillonblok en de peterselie.

Kip met abrikozen uit de tagine.

Tip: Bindt de peterselie met een stukje keukentouw samen, anders wordt het erg lastig deze straks uit de saus te vissen. Je kunt er ook voor kiezen alleen de blaadjes te gebruiken. Laat de tajine langzaam warm worden.

Bestrooi de kippendijen met een snuf van de ras el hanout en laat intrekken. Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en fruit hierin de uien en de knoflook. Laat even smoren en doe daarna in de tagine. Sluit af met het deksel.

Kip met abrikozen uit de tagine.

Verhit nu olijfolie in de koekenpan en bak hierin de kippendijen aan beide zijden bruin. Schil de helft van de citroenschil met een scherp mes of een dunschiller (zonder het witte vel, dit smaakt bitter) en snij fijn. Voeg de citroenschil toe aan de kip en schep om. Meng nu de honing met de rest van de ras el hanout, 3 fijngesneden gedroogde abrikozen en de sambal. Bestrijk hiermee de kip en laat nog even bakken.

Kip met abrikozen uit de tagine.
Kip met abrikozen uit de tagine.

Snijd de overige abrikozen in tweeën en laat even meebakken. Leg dan de kip in de tagine en schep alle saus uit de koekenpan erop en er omheen.

Doe het deksel erop en zet het vuur wat hoger en laat ca. 5 min. sudderen. Schep dan de tomatenblokjes op de kip en verdeel de tijm erover.

Warm het geheel een kwartier door. Haal dan de kip uit de tajine en houdt warm. Laat de saus even inkoken en als deze nog te dun is gebruik dan de maïzena, aangemaakt met 1 el water en roer dit goed door de saus. Laat even goed opwarmen, schep de kip terug in de tajine en meng met de saus.

Kip met abrikozen uit de tagine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s