Up-side-down sinaasappelcake

Een up-side-down sinaasappelcake. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de bereiding lijkt op een tarte tatin, maar dan met cakebeslag. Je begint met een laagje suiker op de bodem, daarop leg je de plakjes sinaasappel en vervolgens giet je het cakebeslag er op.

Een up-side-down sinaasappelcake.
Een up-side-down sinaasappelcake.

Van huis uit ben ik gewend cake te bakken met zelfrijzend bakmeel. In de recepten uit de Delicious wordt bloem en bakpoeder gebruikt. De eerste keer dat ik de cake maakte was hij niet perfect. Ik had de sinaasappelparten uit de velletjes gesneden terwijl dat niet in het recept stond. Misschien kwam het daardoor wel dat de cake nogal vochtig was. Vandaar nu maar eens het recept gevolgd en het resultaat was echt geweldig! Een volle sinaasappelsmaak, terwijl de cake precies goed was.


INGREDIËNTEN

voldoende voor 10-12 personen): 

  • 25 g boter
  • 50 g suiker
  • 2 (bio) handsinaasappels

voor het cakebeslag:

  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 175 ml milde olijfolie
  • 4 eieren (M)
  • 200 g bloem, gezeefd
  • 2 tl bakpoeder, gezeefd

ook nodig:

  • ronde taartvorm van ca. 24 cm doorsnede*

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet de taartvorm in, beleg met bakpapier en vet ook het bakpapier in de vorm dik in met 25 gr boter en bestrooi met 50 gr suiker.

Boen 1 sinaasappel schoon, droog goed af en rasp de oranje schil eraf (het witte deel van de schil is bitter). Bewaar de rasp. Schil beide sinaasappels rondom dik, zodat ook het wit eraf is en snijd het vruchtvlees in plakken.

Leg de plakken dicht tegen elkaar op de suiker in de vorm. Vul de gaten op met stukjes sinaasappel, zodat het een mooi geheel vormt.

Een up-side-down sinaasappelcake.

Klop voor het beslag de suiker met de olijfolie en sinaasappelrasp 5 min. Voeg nu een voor een de eieren toe en meng er goed door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.

Spatel nu luchtig de bloem door het botermengsel.

Een up-side-down sinaasappelcake.

Giet het beslag voorzichtig op de sinaasappels in de vorm en strijk glad. Bak de cake in het midden van de oven in 45-50 min. gaar en goudbruin.
Haal een mes tussen de cake en de wand en laat de cake 5 min. in de vorm afkoelen.

Stort de cake voorzichtig op een rooster en verwijder voorzichtig het bakpapier.

*Je kunt ook een springvorm gebruiken, maar een taartvorm werkt beter. Klem bij een springvorm een vel bakpapier tussen de bodem en de wand vast, dat voorkomt lekken.

Een up-side-down sinaasappelcake.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s