Kaashapjes van bladerdeeg

Moederdag. Mijn moeder houdt niet van zoet, dus je maakt haar niet blij met een doosje bonbons. Vandaar dat ik heb zitten puzzelen wat te doen. Het moet dit jaar in ieder geval zelf gemaakt, zover was ik al. Ik heb al een halfje roggebrood voor haar achtergehouden en een pot rabarbercompote, maar daar moet nog iets bij. Bij de Hema hebben ze tegenwoordig leuke bakspulletjes en daar kocht ik een gebaksdoosje waar 4 muffins in kunnen, wat stickers en die leuke stempels met een hartje en “homemade” erop.

Bladerdeeghapjes met kaas.
Bladerdeeghapjes met kaas.

Mijn moeder houdt van hartig en dan kom je al snel uit bij kaas. Er ligt meestal een pak bladerdeeg in de vriezer (voor noodgevallen) en kaas heb ik altijd in huis, dus de keuze viel op bladerdeeg met kaas. Ik heb kaasrolletjes, sesamstengels en met kaas en zongedroogde tomaten gevulde bladerdeeghapjes gemaakt. Makkelijk te maken, redelijk snel klaar en weer… erg lekker! Vooral de gevulde hapjes hmmmmm.


INGREDIËNTEN

  • 1 pak bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt om mee te bestrijken
  • geraspte kaas
  • zongedroogde tomaten op olie
  • versgemalen peper
  • kruiden (denk aan nootmuskaat of oregano)
  • zaadjes (zoals sesam- of maanzaad

En verder:

  • deegroller
  • bakpapier

Voordat je begint:

Laat het bladerdeeg zo lang mogelijk in de vriezer liggen. Leg het als je begint in de koelkast en haal er alleen de velletjes uit die je nodig hebt. Het bladerdeeg ontdooit erg snel en als het helemaal zacht wordt, is het moeilijker te verwerken. Kies de kaas die je lekker vindt, ook kun je mooi restjes gebruiken. Voor de gevulde hapjes heb ik Parmezaanse kaas met jong-belegen gemengd. Maar je kunt bijv. ook mozzarella gebruiken.

Werk snel en leg de hapjes die niet meteen gebakken kunnen worden in de koelkast. Dat zorgt ervoor dat ze straks brosser zijn als ze eenmaal gebakken zijn. De kaasrolletjes bleken achteraf een beetje taai en dat komt omdat ik het bewerkelijk vond, nog zoekende was hoe ze te maken en daardoor er te lang mee bezig ben geweest. Misschien was dat anders geweest als ik ze eerst een half uurtje in de koelkast had gelegd. Tip voor de volgende keer!

Verpak de hapjes na het afkoelen in een luchtdichte doos. Zo blijven ze langer knapperig.

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 220 graden (210 graden hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bladerdeeghapjes met kaas.

Kaasrolletjes (20-25 stuks)
Leg 4 velletjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven werkblad.
Strooi er wat bloem overheen en rol uit tot een rechthoekige lap (ongeveer de dikte van 1 plakje bladerdeeg, maar zeker niet dunner). Verdeel kaas, versgemalen peper en kruiden over de deegplak en rol deze voorzichtig op. Snijd de deegplak in plakjes van 1/2 cm dikte.

Vorm elk rolletje in model. Ik had er ook een paar driehoekig gemaakt, maar dat gaat tijdens het bakken verloren.

Bladerdeeghapjes met kaas.

Verdeel de rolletjes op de bakplaat met wat tussenruimte en bestrijk met wat ei.
Bak 10-15 min. in de oven tot ze goudgeel en gaar zijn. Controleer regelmatig of ze niet verbranden! Laat afkoelen en hard worden op een rooster.


Bladerdeeghapjes met kaas.

Gevulde flapjes (16 stuks)
Snijd 4 velletjes bladerdeeg in vieren. Snijd de tomaatjes in kleine stukjes en meng evt. in een kommetje de verschillende soorten kaas.

Je hebt niet heel veel nodig. De stempels zijn heel leuk, maar je ziet er niet veel meer van na het bakken.
Leg de velletjes op een bestoven werkblad en kwast de randen in met het ei. Leg nu op elk velletje een hoopje kaas en daarop een stukje tomaat. Vouw de punten naar elkaar toe zodat er een driehoekje ontstaat en druk de randen goed aan. Je kunt hiervoor ook een vork of de achterkant van een lepel gebruiken voor een leuk effect.

Ik had nog een vormpje liggen en dat maakte het wel heel makkelijk.

Bladerdeeghapjes met kaas.
Bladerdeeghapjes met kaas.
Bladerdeeghapjes met kaas.

Verdeel de flapjes over de bakplaat, bestrijk met het ei en bak 10-15 min. in de oven tot ze goudgeel en gaar zijn. Controleer regelmatig! Laat afkoelen op een rooster.


Bladerdeeghapjes met kaas.

Sesamstengels (ca. 20 stuks)
Strooi wat bloem op je werkblad. Leg 1 velletje bladerdeeg erop, bestrooi dit met bijv. oregano, leg het andere velletje erop, bestrooi met wat oregano en vouw dubbel.

Rol uit, bestrooi met wat oregano, vouw dubbel en rol weer uit tot een rechthoek.

Bladerdeeghapjes met kaas.
Bladerdeeghapjes met kaas.
Bladerdeeghapjes met kaas.

Snijd in reepjes, haal de reepjes door het ei en dan door het sesamzaad en leg op het bakblik.

Bak 10-15 min. in de oven tot ze goudgeel en gaar zijn. Let ook hier op dat ze niet verbranden. Laat afkoelen en hard worden op een rooster.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s