Voor vandaag stond forel op het menu. Een recept met roomboter en amandelen (volgt nog). Daarbij moest iets van aardappelen, en een robuuste salade. Aardse smaken combineren goed met elkaar. Voor de salade koos ik spinazie. Van dit aardappelgerecht heb ik een foto voorbij zien komen op Pinterest. Het zijn aardappelplakjes met roomboter, knoflook en tijm, gebakken in de oven. Meer is het niet, maar de smaak is geweldig en past heel goed bij de forel.

De aardappelplakjes zijn ongeveer 1,5 mm dik, met een mandoline is dit klusje zo geklaard (standje 2 op die van mij). Met een scherp mes lukt het natuurlijk ook, alleen heb je dan wat meer tijd nodig voor het snijden.
INGREDIËNTEN
(voor 12 stuks):
- ca. 125 g roomboter
- 12-24 takjes verse tijm
- 1 teen knoflook
- 600 g aardappelen licht kruimig of vastkokend
- 2 tl zout
- versgemalen zwarte peper
verder heb je nodig:
- 1 muffinbakvorm voor 12 muffins
- bakpapier
- aluminiumfolie
- mandoline
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Smelt de boter in een kleine steelpan. Knip 12 cirkels uit het bakpapier in de maat van de cups.

Beboter de cups van de bakvorm en bekleed de bodem van elke cup met een velletje bakpapier. Leg in elke 1 of 2 zachte topjes van de tijm en schep hier 1/2 tl boter op.
Ris de overige blaadjes van de takjes zodat je ongeveer 2 tl overhoudt. Pers de knoflook en doe samen met de tijmblaadjes bij de boter. Laat even warm worden totdat de geuren vrijkomen. Draai dan het vuur uit.
Schil de aardappels of boen ze goed schoon. Let op: neem aardappels met ongeveer dezelfde diameter of kleiner dan de muffinvormpjes.
Schaaf de aardappels met de mandoline in plakjes van ca. 1,5 m dik.

Meng ze in een grote kom met de helft van de resterende boter en kruid met zout en peper.

Verdeel de aardappelplakjes over de cups en druk ze voorzichtig een beetje aan. Schep van de resterende boter nog een beetje in elke cup. Ik vond het nogal veel boter, dus ik heb niet alles gebruikt.
Bedek de schaal met aluminiumfolie en zorg dat het goed strak sluit.
Zet in het midden van de oven en bak ca. 35 min of tot de aardappels gaar zijn (je kunt er dan met een punt van een mes makkelijk in prikken).
Haal de vorm uit de oven
Verhit nu de oven tot 220 graden.

Leg een passende plank of bord op de bakvorm en keer om. De aardappeltorentjes vallen dan vanzelf uit de vorm. Verwijder evt. het bakpapier.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje en leg hier de aardappeltorentjes op. Gebruik hiervoor een paletmes of een brede spatel. Bak nogmaals 25-30 min tot de aardappeltorentjes goudkleurig en knapperig zijn.
Lekker met gebakken forel en een salade.

Bron: http://www.bonapetit.com
2 thoughts