Vandaag heb ik zin in iets zoets en tijdens het bladeren door mijn kookschrift zie ik het recept voor bosbessentaart. Een jaartje of 20 geleden genoteerd en nog nooit gemaakt. Waarom niet? Geen idee eigenlijk, maar daar gaan we nu wat aan doen. Ingrediënten voor zandtaartdeeg heb ik eigenlijk altijd wel in huis en blauwe bessen zijn zo gehaald.

Wat vinden we ervan?
De taart smaakt heerlijk en is voldoende voor 10-12 stukken! De vulling is niet te zoet, waardoor de smaak van de bessen goed tot zijn recht komt en is zelfs licht vochtig door de bessen in combinatie met het amandelmeel en eiwit. De taart komt ook goed uit de vorm, de bodem is mooi stevig. Ook de volgende dag (als je dat haalt) smaakt hij nog uitstekend, zelfs de bodem is dan nog droog. Voor herhaling vatbaar.
Ben je meer geïnteresseerd in de gezonde versie, dus zonder suiker en boter, kijk dan eens op de site van Simone, zij heeft het recept aangepast zodat het helemaal verantwoord snoepen is. Website: www.foodquotes.nl
Reken met koelen en bakken op 2 – 2,5 uur bereidingstijd.
INGREDIËNTEN
Voor het zandtaartdeeg
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g boter koude boter in blokjes gesneden
- 100 g suiker
- 1 losgeklopt ei
Voor de vulling
- 500 g blauwe bessen of bosbessen
- 5 eiwitten
- 200 g suiker
- 125 gr amandelmeel
Overige benodigdheden
- Taartvorm van ca. 22 cm doorsnee
- Plasticfolie
- Bakpapier voor op de bodem
- Aluminiumfolie

BEREIDING
Begin met het deeg, want dit moet 1 uur in de koelkast opstijven. Meng bakmeel en suiker, voeg de boter en het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat in de koelkast gedurende 1 uur rusten.
Knip uit het bakpapier een cirkel voor op de bode van de vorm. Beboter de vorm, leg het bakpapier erin en beboter ook het bakpapier.
Was de bosbessen en laat uitlekken op keukenpapier. Ze moeten niet te nat zijn, dep evt. droog.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed de taartvorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet terug in de koelkast.


Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom. Ik veeg de kom en de garde altijd schoon met wat citroensap. Voeg dan geleidelijk de suiker toe en voeg een volgende schep suiker pas toe als het eiwit weer stijfgeklopt is. Spatel met een metalen lepel voorzichtig het amandelmeel en de bosbessen door het eiwitschuim.

Schep de vulling in de vorm.
Bak de taart gedurende 1 uur in het midden van de oven. Als de bovenkant iets te donker wordt, kun je deze de laatste 20 min. afdekken met aluminiumfolie.

Yes! deze was echt wel heeeel erg lekker 🙂
Ik ga eens op een Paleo versie broeden (ik heb een taartkorst recept, dus dan ben ik er al bijna)
LikeLike
Je hebt voor de vulling denk ik alleenveen vervanger voor de suiker nodig, toch? Want verder zit er behalve de bessen nog eiwit en amandelmeel in.
LikeLike
Ja klopt, maar ik kan natuurlijk kokosbloemsuiker gebruiken. Ik denk dat als ik honing toevoeg de vulling dan te nat blijft
LikeLike
Ja, dat denk ik ook wel… Ben benieuwd, maar dat gaat vast lukken 🙂
LikeLike