De subtiele smaak van forel

20140528_184412

Het is leuk om verrast te worden, ook waar het eten betreft. Lief brengt na een bezoek aan de markt 3 kleine forellen mee. Of ik daar wat mee kan. Ja natuurlijk kan ik dat! Ooit eens gemaakt, maar al heel lang niet meer gegeten: gebakken forel met roomboter en amandelschaafsel. En weer op het idee gebracht om dit te maken door een recept in de Volkskeuken. Een basic en vrij eenvoudig recept waar eigenlijk niets aan fout kan gaan. Nou ja… je kunt de vis te lang bakken en de boter en amandelen laten aanbranden. Maar ook als je niet heel vaak een vis aan één stuk bakt, moet dit recept kunnen lukken.

Vraag je visboer de forellen schoon te maken. Laat de kop eraan zitten, die geeft extra smaak aan de vis tijdens het bakken. Je kunt dit gerecht ook met forelfilet maken, maar pas dan de baktijd aan, zodat de vis niet te droog wordt.

Belangrijk is -zoals altijd- een goede voorbereiding. Haal de vis een half uurtje van te voren uit de koelkast. Bij ons is dat een uur, omdat de vis in het nul-graden vak ligt en dus meer tijd nodig heeft om op kamertemperatuur te komen. Maak je bijgerechten: aardappelen bakken in de oven (bijv. de Pommes Anna, het recept van dag 38), zodat je genoeg pitten overhoudt voor het roosteren van de amandelen en het bakken van de vis. Maak een dressing voor de salade en zet apart. Meng de ingrediënten voor de salade in een kom en zet op tafel.

Ga dan aan de slag met de vis.

Wat heb je nodig (4 personen)
4 kleine schoongemaakte forellen
150 gr roomboter
ca.50 gr amandelschaafsel
1 citroen in parten
bloem
zout
 
Hoe maak je het:
Was de forellen grondig van buiten en binnen en dep droog. Bestrooi royaal met zout aan de buiten- en binnenkant. Haal de vis door de bloem en klop de overtollige bloem er af. Er moet nog wel voldoende bloem aan blijven hangen, anders kun je de vis niet krokant bakken.
Verhit de helft van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de vis in ca. 4 minuten aan de ene kant, keer om, draai het vuur iets lager en bak de andere kant ook ca. 4 minuten. Het best is het de vis maar één keer te keren. Je kunt aan de buikholte zien of de vis gaar is als het vlees niet meer transparant is. Afhankelijk van de grootte van de vis is de baktijd ca. 8 min, maar dit kan dus ook meer of minder zijn. Laat hem in ieder geval niet te lang bakken, dan wordt hij droog.
Rooster tijdens het bakken van de vis het amandelschaafsel in een matig warme, droge koekenpan. Let op: zet het vuur niet hoog dan verbranden de amandelen snel. Schep op een bord als ze klaar zijn.
Leg de forel als deze klaar is zolang in de warme pan waarin je de amandelen gebakken hebt. Draai het vuur laag en smelt de rest van de boter in de pan waarin je de vis gebakken hebt.
Schep de dressing door de salade, haal de aardappeltjes uit de oven. Schep de forel op de borden, schenk er de gesmolten boter over en garneer met de amandelen. Geef er een partje citroen bij.
 
 
 

One thought

  1. Forel was voor ons alle twee heerlijk, de pommes duchesses verdwenen als sneeuw voor de zon, de gecarameliseerde worteltjes,hebben we allebei een keer l
    klaargemaakt conclusie wat langer in de oven of even stomen gr.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s