Let’s BBQ, satémarinade voor vlees en mayonaise

BBQ spiesen

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar er zijn mannen die niet van bbq-en houden. Dus als hij dan op pad is met andere mannen, grijpen de dames hun kans. Met ladylike bbq-hapjes: brochette van gemarineerde kip met ui en paprika; spies met champignon, courgette en ui en een kruidenolie; in de oven geroosterde gekruide frieten (met weinig olie). En natuurlijk ontbreekt de saus niet: zelfgemaakte knoflookmayonaise, meer hebben wij niet nodig. Als dessert een gepofte kaneelappel van de bbq met een bolletje roomijs.
Wat heb je nodig:

BBQ spiesen1

Voor de kipspiezen (6 stuks):
200 gr kipfilet
1 rode paprika, in blokjes
1ui, haal de rokken los en snij in blokjes

Voor de marinade:
2,5 el ketjap manis
0,5 el zonnebloemolie
1/2 el sambal manis (of minder als je het niet te pittig wilt)
2 tenen knoflook fijngesneden
1/2 rode ui zeer fijn gesneden
1/2 tl galanga (laos)
1/2 tl gemalen koriander (ketoembar)
1/2 tl gemberpoeder (djahé)

Meng de ingredienten voor de marinade. Snijd het vlees in stukjes van ca. 1×1 cm. Voeg de kip toe aan de marinade, dek af en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Rijg afwisselend kip, paprika en ui aan de spiesen.

Voor de groentespiesen (4 stuks):
1/2 courgette in niet te kleine stukken
ca. 150 gr kastanjechampignons, grote gehalveerd
1 ui in stukken
1 ons bacon (16 plakjes)
1 el gedroogde oregano
1 el olijfolie

Maak rolletjes van de bacon en rijg deze afgewisseld met de groenten aan de spiesen.
Meng de oregano met de olie en bestrijk de spiesen ermee.

Voor de frieten:
Snijd grote aardappelen in dikke frieten. Vet een bakplaat in met olie zodat je friet niet vastplakt . Verdeel de frieten over de bakplaat en bestrooi met bijv. bruscetta-kruiden of paprikapoeder. Schuif het bakblik in het midden van de oven. Verwarm de oven tot 220 graden (met het bakblik er in) en bak de frieten ca. 20-25 min tot ze gaar zijn.
BBQ aardappel

Halverwege de baktijd eenmaal omscheppen.

Mayonaise (ca. 250 ml):
4 eidooiers
1/2 dl witte wijnazijn
1 tl dijonmosterd
200 ml neutrale olie, bijv. zonnebloemolie
versgemalen peper en zout
1 klein teentje knoflook
20140602_174128
Meng in een smalle beker met de staafmixer de eidooiers met de azijn en mosterd. Zet dan de staafmixer er in. Giet terwijl je mixt langzaam de olie erbij. Trek hierbij de staafmixer langzaam naar boven. Klaar!
Proef en breng op smaak met zout en peper. De mayonaise lijkt nog wat dun, maar wordt in de koelkast ook wel iets dikker. Is de mayonaise nu al te dik, voeg dan wat heet water toe. Je kunt nu de smaken toevoegen die je lekker vindt. Voor nu heb ik ongeveer 1/3 deel van de mayonaise genomen en hieraan 1 teentje knoflook uit de pers toegevoegd.
20140604_174339
Wil je de mayonaise bewaren, doe hem dan over in een gesteriliseerde glazen pot, sluit af en bewaar in de koelkast.

BBQ dessert

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s