De chocolademoussetaart stond al een aantal weken geleden op de kaart. De kids kwamen eten en dus moest er een lekker toetje komen. Nu wilde ik al een hele poos chocolademousse maken, want daar had ik me nog niet eerder aan gewaagd. Tijdens het bladeren in Bill’s Basics van Bill Granger kwam ik een recept tegen voor gebakken chocolademousse met een vulling van chocolademousse… Tja, dan ben je snel klaar met kiezen. Probleem was alleen dat ik 5 eieren nodig had voor de taart en ook nog eens 5 eieren voor de chocolademousse… En die had ik dan natuurlijk net niet in huis.
De oplossing is heel simpel: bak de chocoladetaart en maak een vulling van slagroom waar cacao door gemengd is. Chocoladeslagroom dus. Een recept voor 8-10 personen. We waren met z’n vijven, dus ik dacht nog iets voor de volgende dag over te houden. Niet dus! En dat zegt wel genoeg over de smaak lijkt me.
De taart zakt tijdens het afkoelen overigens een beetje in, dat hoort zo. Op die manier kun je hem ook mooi vullen met een laag slagroom.
Wat heb je nodig:
150 gr pure chocolade, fijngehakt
150 gr boter, kleingehakt
5 eieren, gesplitst in dooiers en witten
150 gr fijne kristalsuiker
1 beker slagroom (250 ml)
suiker volgens aanwijzing op de verpakking van de slagroom
1 el cacao
25 g pure chocolade, ter decoratie
Benodigdheden:
1 springvorm van ca. 24 cm doorsnee
boter om de vorm mee in te vetten
bakpapier
een elektrische handmixer
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet de vorm in met boter en bekleed de bodem met het bakpapier (zie tip).
Doe de chocolade en de boter in een vuurvaste schaal en zet hem op een pan met net niet kokend water, zorg ervoor dat het water de bodem van de schaal niet raakt. Roer tot de chocolade is gesmolten en glad is en haal de schaal van de pan.
Klop de eiwitten met een snufje zout in een vetvrije kom met een elektrische handmixer tot het in zachte pieken blijft staan.
Voeg de helft van de suiker toe, steeds 1 eetlepel en blijf kloppen tot het schuim stevig is en glanst.
Klop in een andere kom de eidooiers met de overgebleven suiker tot een bleke en luchtige massa.
Roer deze rustig door de gesmolten chocolade en spatel met een grote metalen lepel het eiwitschuim erdoor.
Stort het beslag in de voorbereide vorm en bak de taart 45-50 min in de oven tot een in het midden gestoken spies of prikker er schoon uitkomt.
Laat de taart in de vorm afkoelen. Haal hem dan uit de vorm.
Zeef de cacao in een kom en voeg een scheutje slagroom toe. Klop even totdat de cacao opgelost is. Voeg dan de rest van de slagroom toe en de suiker. Klop de slagroom stijf. Laat tot vlak voor het serveren in de koelkast staan. Rasp of schaaf (met de kaasschaaf) de chocolade. Bewaar evt. ook tot het opdienen in de koelkast.
Schep de slagroom op de taart en strijk glad. Bestrooi met de chocolade en dien meteen op.
Ik ga het is proberen . Maar een vraagje op de foto lijkt er een ander garnituur op te zijn dan chocolade schilfers. Is bleker
LikeLike
Zeker doen, deze taart is super lekker. De chocolade die ik gebruikt heb als garnituur is geraspt. Daarom lijkt het lichter. Succes!
LikeLike