Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Pasta gehaktbal in tomsaus

Deze gehaktballetjes serveer ik meestal met een pasta, maar het past ook prima bij rijst en och, waarom ook niet bij dikke Belgische frieten. De frieten maak ik dan bij voorkeur zelf, in de oven met weinig olie, knoflook en rozemarijn. Het is ook makkelijk om meteen een dubbele portie te maken en de helft in te vriezen. Ik ben niet van de grote hoeveelheden vlees en heb meestal 250 gr gehakt voor 3 personen.

Wat vinden wij ervan?
De saus is rijk van smaak. Dit bereik je normaal alleen door de saus lang genoeg te laten sudderen. Ikzelf vind dit gerecht het lekkerst bij pasta, maar deze keer heb ik eens voor rijst gekozen. Vooral omdat ik gevulde courgettes wilde maken en ik toch voor de liefhebbers in mijn gezin een saus wilde voor bij de rijst.
Het gerecht staat hier in ieder geval regelmatig op tafel, dus… zeker geslaagd!

Wat heb je nodig:
voor de gehaktballetjes:
250 gr biologisch gehakt (half om half of rundvlees)
1/2 ui, fijn gesnipperd
1 dikke teen knoflook, fijn gehakt
1 el gedroogde oregano
1 el gedroogde tomaten op olie, fijn gehakt
1,5 el gezouten kappertjes*, fijn gehakt
3-4 plakjes ontbijtspek, fijn gehakt
1 ei
1 el kruim van (oud) witbrood
evt. scheutje melk
versgemalen peper

Voor de saus:
olijfolie om in te bakken
1 el tomatenpuree
1 takje verse rozemarijn of 1 tl gedroogde
1 laurierblaadje
1 blik tomatenblokjes
1/2 bouillonblok (rundvlees of bospaddestoelen)
handje verse basilicum, blad apart houden, steeltjes klein gesneden
Parmezaanse kaas

Hoe maak je het:
Meng de ingrediënten voor de gehaktballetjes grondig. Het is belangrijk dat alles klein gesneden is (niet gemalen), zodat je mooie balletjes kunt vormen. Heb je geen gezouten kappertjes, dan kun je ook gewone gebruiken. Kijk of het mengsel vochtig genoeg is en voeg anders een scheutje melk toe. Er wordt geen extra zout toegevoegd omdat de kappertjes en het ontbijtspek al zout zijn. Gebruik je gewone kappertjes en laat je het spek weg, dan zul je wat zout toe moeten voegen. Maak dan één proefballetje en bak dit in een scheutje olie. Zo kun je proeven of de smaak naar je zin is.
Ben je tevreden over de smaak vorm dan de balletjes, ongeveer formaat golfbal. Ik gebruik hiervoor een ijslepel en maak mijn handen een beetje nat, dan plakt het niet zo.
Verhit een plens olijfolie in een hoge braadpan. Heb je die niet, dan kun je ook een wok gebruiken of een koekenpan. Als je uitgaat van 250 gr vlees zal het waarschijnlijk ook wel in een grote koekenpan passen, schep het anders over in een gewone pan om verder te stoven.
Bak de gehaktballetjes bruin. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat even meebakken om te ontzuren. Voeg dan de overige ingrediënten toe, ook de gehakte basilicum steeltjes en laat het geheel op een laag pitje ca. 1/2 uur sudderen. Controleer regelmatig of er nog wat vocht bij moet. Proef op smaak en voeg evt. nog wat zout en peper toe.

Kook intussen de pasta al dente. Proef 2 minuten voor het einde van de kooktijd of de pasta goed is. Ik hou van stevige pasta en vind hem volgens de aanwijzingen op de verpakking vaak nog te gaar. Pasta gaart altijd nog wat door na het koken en neemt ook wat vocht op van de saus. Giet de pasta af in een vergiet, laat even uitlekken en doe meteen over in een mooie schaal. Tip: ik zet de vergiet in de schaal en schenk hierin de pasta af, de schaal is dan meteen voorverwarmd.
Schenk er een scheutje olijfolie bij en schud de pasta goed om. Schep de saus op de pasta.

Garneer met de fijn gescheurde of gesneden basilicumblaadjes. Geef de Parmezaanse kaas er apart bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s