Lauwwarme vegetarische salade met gegrilde courgette

Vandaag is het niet meer zo warm, dus er is geen excuus meer en het wordt tijd weer eens iets lekkers klaar te maken. Er staat nog een pak verse tagliatelle in de koelkast en dochterlief vraagt om pesto. Geen probleem, graag zelfs en alle ingrediënten heb ik standaard in huis. Het recept vind je via deze link.

Lauwwarme vegetarische salade met gegrilde courgette
Lauwwarme vegetarische salade met gegrilde courgette

Erbij een salade. Dat vind ik bij pasta pest toch altijd het lekkerst. Ik kies vandaag voor de gegrilde courgette salade. Het is niet moeilijk te maken, maar je moet er wel even wat tijd aan besteden. Het is echt de moeite waard om eens te proberen. Door de courgette in dunne linten te schaven met bijv. een kaasmes en deze dan te grillen, heb je een smaakvolle basis voor een salade. Bovendien smeer ik alleen de grillpan in met een beetje olie, dus veel vet vind je hier niet. De volle grillsmaak krijg je niet door de courgette in de oven te bakken. Grillen in de oven kan natuurlijk ook, maar dan moet je dikkere plakken snijden.

Ik zou zeggen, probeer deze versie eens en overtuig jezelf!


INGREDIËNTEN

bijgerecht voor 2 personen

 • 1 courgette
 • 2 tomaten
 • handje radijzen
 • 1/2 rode ui
 • 1 el zwarte taggia olijven*
 • 1 el pijnboompitten
 • 1 el olijfolie in een kommetje met wat versgemalen peper en zout
 • een handje slablaadjes
 • witte balsamicoazijn om over de salade te druppelen

Benodigdheden:

 • grillpan
 • bakkwastje
 • kaasmes of dunschiller
 • grote, platte schaal

BEREIDING

Deze salade mag lauwwarm gegeten worden. Begin hier dus niet te vroeg mee en zet hem niet in de koelkast, dat komt de smaak niet ten goede!
Begin met het snijden van alle groenten en leg ze allemaal apart weg.
Courgette in de lengte doormidden snijden en de pitten er uit halen met een meloenlepeltje of een koffielepel. Dan met een kaasmes lange linten schaven.

Lauwwarme vegetarische salade met gegrilde courgette

Tomaten elk in 8 partjes snijden. Gooi de pitjes niet weg, deze geven smaak aan de salade.
Rode ui in dunne ringen snijden.
Radijzen schoonmaken en in dunne plakjes snijden.

Verhit de grillpan. Bestrijk de bodem van de pan met wat olie. Dat hoeft niet erg veel te zijn, het is de bedoeling dat de courgettelinten niet aan de pan blijven plakken. Leg nu zoveel linten in de pan, zodat de bodem bedekt is. Ze mogen niet dubbel liggen. Als ze beginnen te bruinen (je ziet de grilstrepen er doorheen), de linten omdraaien en nog even grillen. Haal ze uit de pan en leg ze apart in een kom. Leg nu de volgende linten in de pan. Je hoeft de pan pas weer met olie in te kwasten als je merkt dat de linten aan de pan plakken, eerder niet.

Lauwwarme vegetarische salade met gegrilde courgette

Ga zo door tot je alle courgettelinten gebakken hebt.

Kwast eventueel de bodem weer in met wat olie en verdeel dan de radijsjes over de pan. Laat ze even grillen, draai om en neem eruit. Door het grillen gaat het bittere er iets van af en krijgen ze een iets zoetere smaak. Leg apart weg. Door de groenten niet gelijk bij elkaar te doen, lopen de smaken niet in elkaar over en behoudt elke groeten zijn eigen smaak.

Rooster nu de pijnboompitten tot ze beginnen te kleuren. Extra olie toevoegen is niet nodig.

Begin nu met het opmaken van de salade: begin met de laag sla. Leg hierop de helft van de tomaten, radijs en ui. Dan een laagje courgette, daarna weer tomaten, radijs, ui en de laatste courgette. Verdeel dan de olijven en de pijnboompitten erover.
Draai er nog wat vers gemalen zout en peper over en een paar druppels witte balsamicoazijn. Olie is niet meer nodig.

Wil je de salade als maaltijdsalade eten, dan kun je bijv. kiezen voor Parmezaanse kaas of geitenkaas en vers brood erbij.

*Taggia olijven. Daar zijn ze weer. Dit zijn de enige zwarte olijven die ik lekker vind. Ze blijven aan de boom tot ze rijp zijn en worden niet zwart geverfd. Omdat ze rijp zijn is het ook lastiger ze te ontpitten, vandaar dat ze er wat verfomfaaid uitzien. Maar dat is voor mij een teken dat het echte zwarte olijven zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s