Ingemaakte citroenen

Citroenen inmaken, pekelen of konfijten. Je gebruikt hier zout voor en het is supermakkelijk. Natuurlijk kun je het ook kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is leuker!

Regelmatig maak ik in mijn tajine gerechten klaar waar ingelegde citroenen in de ingrediëntenlijst staan. Ingelegde, gepekelde of gekonfijte citroenen zijn citroenen die worden ingemaakt met zout waardoor ze een speciale smaak krijgen.
Tegenwoordig kun je ze in veel supermarkten kopen. Tien jaar geleden toen ik de eerste versie van dit recept schreef was dat nog niet zo, met als gevolg dat ik altijd gewone citroenen gebruikte en me dan steeds afvroeg of er een verschil in smaak zou zijn.

Vandaar ik zelf aan de slag ging. Ik kocht biologische citroenen, hebben geen waslaag en zijn geschikt om mee te koken en te bakken en dus ook om in te maken. Aan de slag dus!
Het enige “nadeel” is dat dit geen direct-klaar-recept is. De ingemaakte citroenen hebben namelijk een maand nodig voordat ze gebruiksklaar zijn.

Citroenen inmaken, pekelen of konfijten. Je gebruikt hier zout voor en het is supermakkelijk. Natuurlijk kun je het ook kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is leuker!

De smaak van ingemaakte citroen

De smaak van ingemaakte citroen is uniek en maakt echt een verschil in een gerecht. Het lastige is dat ik het niet kan uitleggen in woorden, dit moet je gewoon proeven. Als ik het zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen dat de smaak dieper is, niet zo scherp als een verse citroen.

In maart heb ik weer eens een potje gemaakt. Omdat een grote pot zo lang in de koelkast staat bedacht ik dat het net zo handig is om in een klein weckpotje één citroen in te maken. Bij elk tajine-gerecht (voor 2 personen) gebruik ik namelijk maar een kwart van de citroen. Dat houdt in dat een pot met 3 ingemaakte citroenen héél lang meegaat.

De eerste versie van dit recept is uit 2014! Inmiddels heb ik regelmatig citroenen ingemaakt en cadeau gegeven; dus tijd om de teksten weer eens bij te werken.
En er zijn nieuwe foto’s natuurlijk!


(10-05-2023)

Ook handig om te weten

Het zout zorgt ervoor dat de citroenen geconserveerd worden en niet beschimmelen. Daarom is het belangrijk dat je genoeg zout gebruikt en ook dat de citroenen onder het vocht staan. Gebruik bij voorbaat een pot met een glazen deksel zoals een weckpot. Het nadeel van zout is namelijk dat het inwerkt op metaal. Ik heb eens een jampot gebruikt en dat was niet zo’n goed idee. Na een maand of twee was het deksel behoorlijk roestig.

Na de wachttijd kun je de citroenen gaan gebruiken in je gerechten. Heb je ze in partjes gesneden, haal er dan een partje uit – gebruik een schone vork (!) en spoel even af onder de kraan. Dan snijd je met een scherp mes de schil los van het vruchtvlees. Ik snijd de schil altijd in fijne reepjes en voeg het dan toe. Het vruchtvlees wordt niet gebruikt.
Heb je hele citroenen ingemaakt, prik dan één partje van een citroen aan een vork en snijd het los met een mes. De rest laat je weer terug in de pot zakken.


Recept: Zelf citroenen inmaken

Smaakmaker
Voorbereiden:
5 minuten
Bereiden:
25 minuten
Totale tijd:
30 minuten

INGREDIËNTEN

  • ca. 2 – 5 biologische citroenen
  • zeezout

En verder:

  • 1 weckpot ca. ½ liter of kleiner

BEREIDING

Boen de citroenen goed schoon onder stromend warm water.

Voor een grote weckpot
Snijd het kopje van de citroen. Snijd dan de citroen 2x tot ongeveer 3/4 in, zodat je 4 parten krijgt die aan de onderkant nog aan elkaar vast zitten.

Citroenen inmaken, pekelen of konfijten. Je gebruikt hier zout voor en het is supermakkelijk. Natuurlijk kun je het ook kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is leuker!

Strooi ½-1 theelepel zout in de pot. Strooi de citroenen vol zout en stop ze in de pot.

Druk de citroenen stevig aan, hierdoor loopt het sap eruit. Afhankelijk van de grootte van de citroenen passen er ca. 4 citroenen in de pot. Als er niet voldoende sap uit de citroenen komt, voeg eventueel nog extra citroensap toe. De citroenen mogen niet droog staan, maar laat wel een beetje ruimte over boven in de pot.
Sluit de pot af en laat de citroenen ca. 20 dagen op kamertemperatuur staan. Schud de pot elke dag even om, zodat het zout en citroensap goed mengt. Je zult merken dat het zout oplost in het citroensap en dat de citroenen langzaam van structuur veranderen.

Voor een kleine weckpot (zoals op de foto)
Hiervoor heb je voldoende aan één flinke citroen. Boen hem goed schoon onder de kraan, snijd boven- en onderkant er af en snijd dan in parten. Schep een ½ theelepel zout in het glas, strooi evenveel op een partje van de citroen en leg in het glas. Vul op die manier het weckpotje met citroen, waarbij je elk partje goed aandrukt. Pers een 2e citroen uit en vul het glas met sap tot iets onder de rand.

Veeg de rand schoon en sluit de weckpot.

Er staan veel recepten over het inmaken van citroenen op internet. De een bewaart de potten in de koelkast, de ander in de kelder en weer een ander rept daar niet over. Ik bewaar ze voor het gemak in de koelkast.

Pin deze foto van de ingemaakte citroen

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Citroenen inmaken, pekelen of konfijten. Je gebruikt hier zout voor en het is supermakkelijk. Natuurlijk kun je het ook kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is leuker!

5 thoughts

    1. De citroenen kun je na 2 weken gebruiken. In een goed afgesloten pot (weckpot) kun je ze 2 – 3 maanden in de koelkast bewaren. Ze moeten wel ondergedompeld blijven in het zoutwater.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s