Ingemaakte citroenen

IMG_20140509_132002

Regelmatig maak ik in mijn tahine gerechten klaar met een oosters tintje. Vaak staan daar ingelegde citroenen in de ingrediëntenlijst, te verkrijgen bij bijv. een Turkse winkel. Met als gevolg dat ik altijd gewone citroenen gebruik en me dan steeds afvraag of er een verschil in smaak zou zijn.
Er is in ieder geval een verschil tussen verse, gestoomde of gebakken (gekaramelliseerde)  citroenen. Vooral als ze mee gebakken worden en hierdoor langzaam karamelliseren, vind ik ze erg lekker.

Maar goed, bij mijn supermarkt heb ik citroenen gevonden die in het eten kunnen. Dat wil zeggen, citroenen die geen waslaagje hebben gekregen. Ze zijn geschikt om mee te koken en te bakken en, lijkt mij, ook om in te maken. Aan de slag dus!

Wat vinden we ervan?
Nog niets, de 3 weken zijn nu om en ik heb ze nog niet gebruikt. Dat staat deze week of anders volgende week wel op de planning, dus dan zal ik dit stukje aanvullen.

Wat heb je nodig:
ca. 5-7 citroenen (geschikt om mee te koken)
(grof) zeezout
Citroenopzout

Benodigdheden:
1 inmaakpot van ca. 1/2 l

Hoe maak je het:
Boen de citroenen goed schoon onder stromend warm water.
Snijd het kopje eraf. Snijd dan de citroen 2x tot ongeveer 3/4 in, zodat je 4 parten krijgt die aan de onderkant nog aan elkaar vast zitten.

Citroenopzout (3)

Strooi 1/2 – 1 tl zout in de pot. Strooi de citroenen vol zout en stop ze in de pot.

Citroenopzout (4)

Druk de citroenen stevig aan, hierdoor loopt het sap eruit. Afhankelijk van de grootte van de citroenen passen er ca. 4 citroenen in de pot. De citroenen moeten nu helemaal onderstaan. Voeg eventueel nog wat citroensap toe. Laat wel een beetje ruimte over boven in de pot.
Sluit de pot af en laat de citroenen ca. 20 dagen op kamertemperatuur staan. Schud de pot elke dag even om, zodat het zout en citroensap goed mengt.
Er staan veel recepten over het inmaken van citroenen op internet. De een bewaart de potten in de koelkast, de ander in de kelder en weer een ander rept daar niet over. Ik denk dat als je iets inmaakt op zout, je het niet in de koelkast hoeft te bewaren.

Als de citroenen klaar zijn voor gebruik, snijd je een partje af en spoel af onder de kraan. De pulp gooi je weg.

5 thoughts

    1. De citroenen kun je na 2 weken gebruiken. In een goed afgesloten pot (weckpot) kun je ze 2 – 3 maanden in de koelkast bewaren. Ze moeten wel ondergedompeld blijven in het zoutwater.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s