Limburgse rijstevlaai

Tja, rijstevlaai dat is iets speciaals, je houdt ervan of niet. Al klopt dat ook niet helemaal. Ik houd bijvoorbeeld niet van rijstepap, een rijstevlaai met een uitvloeiende zachte vulling, daar doe je mij geen plezier mee. Maar een rijstevlaai met een stevige vulling die toch niet kurkdroog is, ja, dat zie ik graag.
Nu kom ik uit Limburg, maar aan het bakken van een rijstevlaai heb ik me nog niet eerder gewaagd. Misschien omdat ik een oom had die banketbakker was, en mijn broer als tiener al uitstekende rijstevlaai bakte. Het recept heb ik – net als zovele – al jaren in mijn kookschrift, maar ik was denk ik bang om te mislukken hiermee.

Rijstevlaai (12)

Wat vinden we ervan? 
Hij is goed gelukt, misschien een tikkeltje aan de droge kant en hij had wat het smaakpanel (de kinderen en ik) betreft iets zoeter gemogen. Dan kan ook de slagroom iets minder zoet.
Volgende keer wordt’ie nog lekkerder!

Update, 15-06-2014
Vandaag bij mijn ouders rijstevlaai van de bakker gegeten. En ik moet eerlijk toegeven, die van mij leek er toch wel heel erg op. Dus we zijn op de goede weg. Er is nog een recept onderweg van een oude Limburgse dame, getest en goed bevonden door mijn zwager (een kritische hobbybakker). Dat ga ik zeker proberen en dan pas ik eventueel het onderstaande recept hierop aan.

Ingrediënten

Voor 8 stukken

Voor de bodem:

 • 12,5 g boter
 • 50 ml melk
 • 50 ml water
 • 125 g tarwebloem
 • 2,5 g gist
 • 12,5 g suiker

Voor de vulling:

 • 1/2 vanillestokje
 • 75 g dessertrijst
 • 125 ml slagroom
 • 500 ml melk
 • ½ kaneelstokje
 • 62,5 g suiker
 • 1 ei

Voor de topping:

 • slagroom
 • pure chocola

Benodigdheden:

 • 1 vlaaivorm, kleine springvorm of boterkoekvorm van 22 cm doorsnede
 • gebruik je een grote springvorm (30 cm) verdubbel dan de hoeveelheden
 • kaasschaaf
 • deegroller

Bereiding

Begin met het maken van het deeg, dit moet nl. rusten.
Verwarm melk en water tot lauwwarm en laat hierin de boter smelten. Zeef de bloem boven een kom, maak een kuiltje in het midden en voeg daar de gist, de suiker en het botermengsel aan toe.

Rijstevlaai (8)

Kneed 7 – 10 min. tot een soepel deeg.

Vorm tot een bal en laat het afgedekt met een vochtige doek op een warme – tochtvrije – plaats ca. 1 uur rijzen tot het 2x zo groot geworden is. Dit duurt ca. 1 uur, maar kan ook langer duren.

Begin ondertussen aan de vulling. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er met de punt van een mes uit. Doe alle ingrediënten voor de vulling in een pan en voeg een mespunt zout toe. Breng dit al roerend aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. heel zachtjes koken onder af en toe roeren. Als de rijst te hard kookt, heb je kans op aanbranden en ontstaat er een vel op de melk. Dit is niet lekker.
Let op: gebruik je een gebroken rijstkorrel, dan is de kooktijd korter (die wordt ca. 10 min)! Kijk dan naar de richtlijnen op de verpakking.
Laat iets afkoelen en giet de rijst niet af. Hij hoeft niet helemaal gaar te zijn, in de oven gaart de rijst nog even door.

Verwarm de oven voor op 175oC.

Vet de vorm in met boter en leg een vel bakpapier op de bodem. Vet ook dit in.
Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap. Het originele recept geeft geen dikte aan, maar ik ben uitgegaan van ca. 3 mm. Laat de deeglap niet te dik. Je moet de hele vorm in een keer bekleden en bovendien rijst het deeg nog gedurende het bakken. Leg het deeg in de vorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.

Klop het ei met een mixer tot een luchtige massa, bijna wit van kleur.

Rijstevlaai (15)

Verwijder het vanille- en kaneelstokje uit de rijst. Spatel de eimassa door de rijst. Schep op de vlaaibodem en strijk glad.

Rijstevlaai (9)

Bak de vlaai in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar.

Rijstevlaai (10)

Laat de vlaai buiten de koelkast helemaal afkoelen.

Schaaf met een kaasschaaf krullen van de chocolade.

Rijstevlaai (6)

Klop de slagroom met de suiker, volgens de aanwijzingen op de verpakking stijf. Bestrijk de vlaai ermee en bestrooi met de chocoladekrullen.

Tip: je kunt ook de vlaai per punt afwerken. Houd je nog wat over, dan kun je die punten makkelijker in de koelkast bewaren of invriezen.

3 thoughts

 1. Hoi Anja,
  Ook ik heb enig gevoel van verzet als het gaat om rijstevlaai zelf te bakken. Het grootste obstakel is voor mij de vlaai ongeschonden uit de vlaaivorm (met vaste bodem) te halen.
  You-tube bakkers laten uitgebreid zien hoe een vlaai gemaakt wordt (als echte Limburgse, zie ik ook “nep”vlaai-recepten voorbij komen). Helaas mis ik dus het voor mij belangrijkste onderdeel: wanneer en hoe wordt de vlaai uit de vorm gehaald. Tips???
  Bedankt alvast, ook voor je recept.

  Like

  1. Hoi Sonja,
   Ik snap je probleem :-). Mijn vorm heeft een anti-aanbaklaag, waardoor de bodem in ieder geval niet plakt, al leg ik er voor de veiligheid wel vaak een passend vel bakpapier in. Een vlaai als deze durf ik wel snel te keren op een deksel of plank en dan terug op een taartschaal. Maar dat kan niet altijd. Wat je zou kunnen proberen is een vel bakpapier op maat van de bodem te knippen, maar er meteen ook 2 brede stukken als een soort “handvat” aan te laten, die buiten de taartvorm uitsteken. Daaraan kun je dan voorzichtig proberen de vlaai op te tillen. Vraag eventueel hulp van iemand die naast je staat met een plank – een pizzaschep werkt heel handig. Lukt dat toch ook niet, dan snijd ik de vlaai in voorzichtig tweeën, plus 1 punt die er makkelijk uit kan. Daarna lukt het meestal wel met een brede spatel de twee helften er uit te krijgen.
   Mocht je toe zijn aan een nieuwe bakvorm: koop er dan zeker een met een losse bodem, dat is echt zó handig!

   Het is een heel verhaal, maar ik hoop dat je er wat aan hebt.
   Groetjes, Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s