Vegetarische spinazietaart

 

De verse spinazie was in de aanbieding in mijn super. Daar ben ik altijd blij mee. De laatste tijd heb ik hier een aantal keren een salade van gemaakt, wat ook erg lekker is. Vandaag wordt het iets anders, want er ligt een portie deeg voor hartige taart in de koelkast te ontdooien. Met Pasen heb ik een dubbele portie deeg gemaakt en de helft ervan ingevroren. Dat is zo makkelijk, want het deeg hoeft nu niet 1/2 uur de koelkast in om op te stijven, dus je bespaart tijd. Mooi toch!

P1030856

Een recept voor preitaart met gorgonzola heb ik wel liggen en dit pas ik aan naar deze spinazietaart.
De hoeveelheden in dit recept zijn voor een springvorm van ca. 22-24 cm doorsnede. Voor de rechthoekige taartvorm heb je minder nodig (ik hield deeg over en heb minder champignons gebruikt).

Wat heb je nodig (springvorm ca. 24 cm):
Voor het deeg:
200 gr bloem
100 gr boter
1 tl zout
15 gr geraspte Parmezaanse kaas
50 ml koud water

Voor de vulling:
P1030855

ca. 450 gr verse spinazie*
200 gr kastanjechampignons, gesneden in plakjes
1 dikke rode ui, gehalveerd en in dunne ringen gesneden
3 tenen knoflook, fijn gehakt
6 gedroogde tomaten op olie, in reepjes gesneden
olijfolie om in te bakken
2 eieren
ca. 50 ml. kookroom
peper en zout
2 – 3 plakken geitenkaas (evt. met honing)
1 el pijnboompitten

Hoe maak je het:
Begin met het deeg. Meng bloem en zout in een deegkom. Snijd de boter in blokjes en wrijf deze met de handen door de bloem totdat je een korrelig deeg krijgt. Voeg dan de Parmezaanse kaas en het koude water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Draai het deeg in plasticfolie en laat het 1/2 uur in de koelkast rusten.
Beboter de springvorm, bekleed de bodem met een velletje bakpapier en beboter dit ook.

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Controleer de spinazie en was indien nog nodig. Voor taart koop ik gewassen spinazie, dat is makkelijker. Moet je de spinazie zelf nog wassen, zorg dan dat deze goed droog is als je hem gaat bereiden. Te veel vocht zorgt voor een kleffe taart. Leg de spinazie in porties op een plank en snijd grof (niet te fijn, dat is niet lekker). Hussel de blaadjes nu een beetje om, de dikke steeltjes liggen onderop en die gooi je weg. Het komt niet zo precies, maar ik vind het lekkerder als er niet te veel harde steeltjes in de vulling zitten.
Verwarm een scheutje olijfolie in een wok en bak de ui met de knoflook glazig. Vis uit de olie en zet apart weg. Bak nu de spinazie in de resterende olie onder voortdurend omscheppen totdat hij geslonken is. Doe over in een vergiet en druk, als dit nodig is, het vocht eruit.
Verhit als dit nodig is nog een scheutje olie in de wok en bak hierin kort de champignons. Draai het vuur uit en voeg de spinazie, het uimengsel en de gedroogde tomaten toe. Kruid met peper en zout.
Klop de eieren met de room en wat peper en zout los.

Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een dunne plak die zo ongeveer 2-3 cm groter is dan de vorm en bekleed de vorm ermee. Schep nu het spinaziemengsel in de vorm en schenk het eimengsel er over heen.
Strooi de pijnboompitten er over. Snijd of brokkel de geitenkaas en verdeel over de taart.
20140616_183758

Bak ca. 30 minuten in het midden van de oven. Mocht de bovenkant te snel bruinen dek deze dan af met een velletje aluminiumfolie. De taart op de foto is wat donker, dat klopt, maar de kaas is lekker gekaramelliseerd en zeker niet verbrand.

* Je kunt eventueel ook diepvriesspinazie gebruiken. Neem dan bladspinazie, die heeft nog een beetje struktuur. Het nadeel van diepvriesspinazie is het vocht. Laat de spinazie langzaam ontdooien, schep in een vergiet en druk zoveel mogelijk vocht er uit. Schep dan weer terug in de pan, strooi er 1 el bloem door en warm de spinazie langzaam op. Laat nu staan tot de champignons gebakken zijn.

Spinazietaart

 

 

 

 

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s