Pittige groentefrites met couscous

20140613_184253

Het is weer zover, er ligt weer een aubergine in de koelkast die heel graag gegeten wil worden. Wat is dat toch… Ik blijf het maar uitstellen om deze groente klaar te maken. Toevallig kom ik op Facebook bij Thuisafgehaald.nl onderstaand recept tegen. Een weer heel andere bereiding van couscous dan ik gewend ben, dus zeker het proberen waard.
Het recept is een hoofdgerecht voor 2 personen, maar als voorgerecht is dit voldoende voor 4 personen .

Wat vonden we ervan?
Een makkelijk gerecht om klaar te maken, redelijk licht en het combineert mooi met de couscous. De Espelettepeper had ik niet, googlen leerde dat het om speciale niet al te pittige peper gaat. Ik heb hiervoor ca. 1/2 tl chilipoeder genomen, maar dat was behoorlijk aan de pittige kant. Beter is het waarschijnlijk om een combi te maken van chili- en paprikapoeder. Omdat de frieten behoorlijk pittig zijn, is de yoghurtsaus er erg lekker bij. Om de maaltijd compleet te maken serveer ik er een Griekse salade met feta bij (klik hier voor het recept), met als resultaat een lichte, vegetarische maaltijd. Missie geslaagd!

Wat heb je nodig (2 personen):
voor de groentefrites:
1 aubergine
1 courgette
2 teentjes knoflook
snufje grof zout
2 el olijfolie
1 el tomatenpuree
1 tl Espelettepeper*
handje fijngehakte peterselie voor de garnering

voor de couscous:
160 gr couscous
geraspte schil van 1 citroen
snufje zout
180 ml kokend water
1 tl extra vierge olijfolie

voor de yoghurtsaus:
100 gr (Griekse) yoghurt
1 el citroensap
snufje zout

benodigdheden:
bakplaat
bakpapier
vijzel

Hoe maak je het:
Begin met het voorbereiden van de salade. Was en snijd alle ingrediënten en maak evt. een dressing.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Stamp de knoflook met het zout in de vijzel tot een gladde pasta en meng er dan de olie, tomatenpuree en peper door.

Snijd de groenten in de lengte in 2 cm dikke plakken en deze in repen van 2 cm breed. Het sponzige middenstuk wordt niet gebruikt. Bestrijk de frites met de marinade en leg ze op de bakplaat en bak in de oven tot ze gaar zijn. Dit zal ongeveer 30 min duren, controleer dit op tijd anders is het moddergaar en dat is niet lekker.

Doe ca. 15 min. voor de eindtijd van de oven de couscous met het zout en de citroenrasp in een kom en giet het kokende water er op (de couscous moet nét onder staan). Dek de kom af met een deksel of een bord en laat ca. 4 min wellen. Proef even of de couscous voldoende gaar is. Giet er een scheutje olie over en roer los met een vork.
Meng de ingrediënten voor de yoghurtsaus.

Maak de salade op en sprenkel er de dressing over.
Schep de couscous in diepe borden, leg hier de groenten op en besprenkel met een deel van de yoghurtsaus. Geef de rest er apart bij. Garneer met de peterselie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s