Zomerse lasagne met verse groenten en gorgonzola

Lasagne is een all-time favoriet in de wintermaanden. Ik houd van de warmte die het gerecht uitstraalt, de combinatie van mooie smaken en natuurlijk de gesmolten, in de oven gebakken kaas.
In de zomermaanden staat lasagne eigenlijk niet bij ons op tafel en dat vind ik toch wel jammer. Daarom hier dan een lichte, zomerse versie, die alleen even de oven in gaat om de kaas te laten smelten en de pasta warm te laten worden. Heerlijk zomers en toch comfortfood!

20140620_191254

Het recept is een soort last-minute-recept, gemaakt met de ingrediënten die ik in huis had. Ik heb hier gedroogde lasagnevellen gebruikt. Normaal zou ik verse lasagne kopen of, nog beter, zelf maken. Gebruik wel groenten met smaak, dus geen courgette bijv. die heeft te weinig smaak van zichzelf. De gorgonzola geeft een licht pittige smaak aan deze lasagne.
Houd je niet van gorgonzola, denk dan eens aan geitenkaas of mozzarella gecombineerd met pesto.

Wat heb je nodig (2 personen):
ca. 200 gr lasagnevellen (vers of gedroogd)
250 gr milde gorgonzola, in blokjes
1 teentje knoflook, in plakjes
1 el pijnboompitten
een handje verse marjolein of oregano, grof gesneden
ca. 10 cherrytomaatjes of romaatjes in plakjes (of evt tomatenblokjes uit blik)
een restje verse groenten (bijv. groene asperges, erwtjes, tuinbonen, snijbonen)
olijfolie

Hoe maak je het:
Begin met de voorbereidingen. Breng water aan de kook om de pasta te koken. Snijd de kaas, knoflook, oregano en tomaatjes. Snijd de groenten fijn. De asperges in de lengte doormidden, de tuinbonen na het koken dubbel doppen, de snijbonen schuin in dunne plakjes. Blancheer enkele minuten in kokend water of roerbak ze kort in een klein scheutje olijfolie. Proef om te kijken of ze gaar genoeg zijn! De kooktijd is afhankelijk van de soort groente, maar ook van de dikte waarin je hem gesneden hebt. Houdt er rekening mee dat de lasagne maar heel even de oven in gaat op door te warmen, de groenten zullen in die korte tijd niet verder garen. Zet apart en houdt warm.
Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en bak hierin de knoflook en marjolein tot de geuren vrij komen. Laat nog even sudderen en voeg dan de tomaatjes toe. Laat ze zacht worden maar niet tot pulp koken. Draai het gas uit en houdt warm.
Verwarm de oven voor tot 160 graden.
Kook de lasagnevellen met een paar tegelijk tot ze al dente zijn. Verse lasagne misschien 4-5 min., gedroogde 8-10 min. controleer steeds zodat de pasta niet te gaar wordt. Maak je de lasagne zelf, dan is enkele minuten waarschijnlijk voldoende. Vis de gekookte vellen uit het water met een schuimspaan (voorzichtig, ze gaan snel stuk) en spoel even af. Leg evt uit op een schone theedoek zodat ze niet aan elkaar plakken.
Neem 2 mooie borden die ovenbestendig zijn en bouw de lasagne op. Begin met een vel lasagne, daarop een laagje tomaten, pijnboompitten, groenten, lasagne, tomaten, kaas, lasagne en ga zo door tot je eindigt met een vel lasagne. Strooi hierover het laatste restje kaas en de pijnboompitten.
Zet de borden 5-10 min in de voorverwarmde oven totdat de kaas begint te smelten.

Lekker met een frisse salade en een glaasje witte wijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s