Tagine schotel met courgettesalade en couscous

 Het is alweer een tijdje geleden dat ik de tagine gebruikt heb en dat terwijl we daar zo dol op zijn. Voor vandaag haal ik hem weer eens uit de kast. De keuze valt op rundergehaktballetjes, met ras el hanout en citroen als basis ingrediënten. Daarbij een lauwwarme salade van courgette, een tzatziki voor de frisse noot en natuurlijk couscous erbij.

Met voorbereiden en kooktijd zit je in ca. 1 tot 1,5 uur aan tafel. En dat valt reuze mee. Heb je minder tijd dan kun je ervoor kiezen om het gehakt rul te bakken ipv balletjes te draaien. Koop in ieder geval geen kant en klaar gehaktballetjes, deze zijn al gekruid en dat is in dit gerecht niet lekker.
P1020570

Wat heb je nodig (3-4 personen):
voor de tagine:
300 gr (bio)rundergehakt
1 ui, grof gehakt
1/2 bol verse knoflook (in drieën) of 2 dikke tenen gedroogde knoflook in plakjes
1 rode paprika, in stukken gesneden
2 tl ras el hanout*
1 el tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes
150 ml bouillon (van een blokje)
1/4 schil van een ingemaakte citroen in dunne reepjes (zie recept)
of 2 schijfjes (bio)citroen als je geen ingemaakte citroen hebt
1 el maïzena
verse peterselie (fijn gesneden)

voor de courgettesalade:
1 courgette, zonder pitten en in reepjes
1/2 tl ras el hanout
1 tl olijfolie om in te bakken
citroensap
3-4 lente ui, schuin in plakjes gesneden
8 romaatjes of andere cherrytomaten, in drieën of vieren gesneden
zout
1 el gehakte verse peterselie

voor de tzatziki:
1/2 komkommer, in heel dunne plakjes en die weer in stukken gesneden
200 gr Griekse yoghurt
1 teen knoflook, geperst
zout
citroensap

voor de couscous:
100 gr couscous per persoon
1 el kokosrasp
1 el gehakte verse peterselie
1 el olijfolie

Hoe maak je het:
P1020562
Begin met de tagine, daar heb je de meeste tijd voor nodig. Verhit een koekenpan op matig vuur. Stamp de ras el hanout in een vijzel tot de korianderzaadjes fijn zijn. Rooster de kruiden in de koekenpan tot ze beginnen te geuren. Let op dat het niet verbrandt!
Doe het gehakt in een diep bord en strooi 1,5 tl van de kruiden, 1/2 el olijfolie en peper en zout naar smaak er over. Meng goed en vorm gehaktballetjes (ik gebruik hiervoor een ijslepel). Verhit ondertussen de tagine op laag vuur met een scheutje olijfolie. Let op! Heb je een aardewerken tagine, doe dan 150 ml bouillon in de pan en warm deze op het kleinste pitje langzaam op. Braad de gehakballetjes, de ui en knoflook dan aan in een koekenpan.
Braad in de tagine of koekenpan eerst de gehaktballetjes en dan de ui en knoflook aan. Doe alles in de tagine, voeg de paprika en tomatenpuree toe en laat even mee bakken. Voeg daarna het blik tomatenblokjes en de bouillon toe en dek af met het deksel. Laat ca. 1/2 uur heel zachtjes sudderen. Controleer af en toe of het nog vochtig genoeg is.

Voor de tzatziki:
P1020566
Snijd 1/2 komkommer in heel dunne plakjes. Gebruik hiervoor een mandoline of evt. een kaasschaaf. Snijd de plakjes weer kleiner. Doe over in een zeef. Leg een klein bordje op de komkommers en zet hierop een met water gevulde maatbeker (van ca. 1 l). Door het gewicht wordt het vocht uit de komkommers geperst. Meng de knoflook met wat zout en citroensap door de yoghurt en zet apart.

Voor de courgettesalade:
P1020565

Snijd de courgette zoals aangegeven. Verhit een klein scheutje olie in een pan met anti-aanbaklaag. Voeg de rest van de ras el hanout toe en bak de courgette hierin steeds omscheppend op laag vuur ca. 5 min of tot ze een beetje zacht beginnen te worden (ze moeten knapperig blijven). Was en snijd ondertussen de tomaten en lente-ui. Schep courgette, tomaten en lente-ui in een mooie schaal. Sprenkel er een beetje citroensap over en breng op smaak met wat peper en zout (niet te veel). Zet apart.

Voor de couscous:

Weeg de couscous af en doe in een hittebestendige kom, strooi er wat zout over. Breng water aan de kook en giet dit op de couscous, tot deze ongeveer 1 cm onder water staat. Dek af met een deksel of bord en laat 4 – 5 min wellen tot de couscous gaar is. Strooi er dan de kokos, peterselie en de olijfolie over en roer los met een vork. Zet apart.

Terwijl de couscous staat te wellen controleren we nogmaals de tagine. Proef op smaak en voeg evt. nog wat peper en zout toe. Is de saus nog te dun dan kun je hem verdikken met maïzena. Roer 1 el goed door met warm water. Haal de tagine van het vuur en roer de maïzena door de saus. Goed doorroeren om klontjes te voorkomen. Zet de tagine dan weer even terug op het vuur om door te warmen, waardoor de saus indikt.
Strooi tenslotte de peterselie over de saus, garneer met enkele schijfjes citroen en dien alles op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s