Satésaus

Satesaus

In het vorige bericht heb ik het recept voor de saté-marinade (recept) geplaatst. Nu dan het recept voor de satésaus. Hierbij is een kleine waarschuwing niet verkeerd. Is de marinade behoorlijk vetarm (je gebruikt maar één eetlepel olie), dat wordt gelijk gecompenseerd door de satésaus die behoorlijk vet van zichzelf is.
Vandaar mijn advies om zuinig te zijn hiermee, bij het gemarineerde vlees is de satésaus niet echt nodig. Al is het wel lekker natuurlijk. Een probleem waar ik bij het maken van satésaus altijd last heb is het schiften ervan gedurende de bereiding. Wanneer de temperatuur stijgt, komt de olie uit de pinda’s of pindakaas boven drijven. Dat doet aan de smaak niets af, maar het is niet zo’n fraai gezicht. Zoekend op internet kwam ik de oplossing tegen: meng melk door de saus, het vetgehalte van de melk bindt de saus. Vooral niet proberen met water, dat zal niet lukken omdat water niet vet is.

Wat vinden we ervan?
Ooit had ik een boekje van Conimex met daarin een receptje om satésaus te maken. Dat boekje ben ik in de loop der tijden kwijt geraakt. De kant-en-klare satésaus vind ik nooit lekker. In de Allerhande vond ik onderstaand recept. Super makkelijk en lekker!

Wat heb je nodig (4 personen):
1 rode peper (zonder zaadlijsten en pitjes)
1 cm geschilde verse gember
3 tenen knoflook
250 gr gezouten pinda’s (of pindakaas)
4 el ketjap
200 ml kokosmelk
200 ml heet water
evt. scheutje melk

Hoe maak je het:
Snijd peper, gember en knoflook in grove stukken en doe in de keukenmachine, samen met de pinda’s. Houdt wat pinda’s achter voor de garnering. Gebruik je pindakaas, doe er dan de helft bij. Maal tot een fijne pasta.
Wacht tot het laatste moment met het bereiden van de saus.
Verwarm de kokosmelk, voeg de pasta en evt. de overige pindakaas aan toe en breng al roerend tegen de kook aan. Voeg het hete water en de ketjap toe en laat nog 2 min zacht koken. Op dit punt ging mijn saus schiften. Door toevoegen van een beetje volle melk werd het minder, na nog een beetje melk bond de saus tot een mooie zachte satésaus. Warm de saus nog even door, maar laat niet meer koken. Houdt evt. warm op een warmhoudplaatje.

Ik hield na de maaltijd nog ca. 1/4 liter saus over. Die heb ik ingevroren.

Lekker met rijst en sambal-goreng-boontjes.

Satesaus2

Of bij de BBQ (zie recepten)

BBQ spiesen1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s