Broodjes bakken

Sinds begin maart ben ik mijn eigen brood aan het bakken en het lukt steeds beter. Al een hele poos was ik niet meer tevreden over het supermarktbrood en ook het brood van de bakker vond ik eigenlijk niet zo geweldig. In de delicious uitgave van maart stond een cursus brood bakken en dat was voor mij het startpunt.

P1020646
De eerste broden lukten soms (stom toeval?), maar mislukten regelmatig. Mislukt in zoverre dat ze niet rezen zoals zou moeten. In het verhaal van diverse bakkers, uit tijdschriften en op internet, lees je vooral dat het een kwestie van oefenen is. Daarnaast is het zo dat de meeste thuisbakkers het deeg niet lang genoeg kneden.
Dat heb ik vandaag eens anders gedaan. Na de gebruikelijke 5 minuten in de keukenmachine heb ik het deeg zelf nog 10 minuten met de hand gekneed. Ik merkte een duidelijk verschil met andere keren. Het deeg veranderde tijdens het kneden van een stug en grover naar een zijdezacht en soepel deeg.
Ook heb ik vandaag meer tijd genomen voor het rijzen van het deeg (tussentijdse wandeling met de hond doet wonderen). Het deeg was na de eerste rijs echt 2x zo groot geworden. Ook voor de 2e rijs nam ik de tijd (avondeten tussendoor). De broodjes rezen goed en het volkorenbrood rees zelfs royaal boven de vorm!

Wat heb je nodig (voor ca. 16 broodjes):
1x het basisdeeg (zie recept).

Hoe maak je het:
Volg het basisrecept tot aan het vormen van het gerezen deeg. Vorm van het deeg 16 broodjes.
Wil je broodjes met zaden/pitten, maak dan de bovenkant nat met een kwastje voordat je ze erover strooit. Denk aan sezam- of maanzaad, pompoen- of zonnebloempitten.
20140701_165339
Leg de bolletjes op een bakblik met een siliconenmatje. Doe een grote plastic (pedaalemmer)zak over het bakblik en laat de broodjes in ca. 1 uur rijzen totdat ze verdubbeld zijn en het deeg terugveert als je er zachtjes op drukt. Verwarm ondertussen de oven voor tot 220 graden. Verwarm een klein metalen bakvormpje mee op de bodem van de oven.
Schuif het bakblik in het midden van de oven en schenk een half kopje heet water in het bakvormpje (de waterdamp zorgt voor een knapperige korst). Bak de broodjes ca. 15-20 min. tot ze goudbruin en hol klinken als je er aan de onderkant op klopt.
20140701_190310

Haal de broodjes uit de oven en bestrijk de bovenkant met wat water. Gebruik hiervoor een bakkwastje. De broodjes gaan dan mooi glanzen. Laat op een rooster afkoelen.

Het is vooral goed om veel te lezen over het bakken van brood. En blijven oefenen, ook als het eens mislukt. En bovenal, vooral genieten van het zelfgebaken brood!

Voor het brood op de grote foto is 350 gr volkorenmeel en 150 gr patentbloem gebruikt en de werkwijze van het basisrecept.

P1020648

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s