Perziken met vanille en kaneelyoghurt

20140705_200419

Op dit moment ben ik helemaal fan van het boek Simpel & Stijlvol, een uitgave van Delicious. Magazine. Vandaag heb ik er weer een dessert uit gemaakt. Het stond bij het menu voor ontbijt, dus dat zal zeker heel lekker zijn. Maar ik wilde het als dessert serveren. Een makkelijk recept, zonder al te dure ingrediënten, dus ideaal voor een doordeweekse dag. Het originele recept gebruikt pruimen, maar ik heb voor perziken gekozen, want die had ik toevallig nog liggen. Maak je dit gerecht voor het ontbijt, dan zijn ontbijtgranen of cruesli hier erg lekker bij.

Wat vinden we ervan?
De wilde perziken of Paraguayo’s zijn heerlijk met de vanille. Ook de Griekse yoghurt met kaneel combineert perfect met de perziken. Een heerlijk, snel dessert. Zeker voor herhaling vatbaar en ik denk ook met bijvoorbeeld peer of appel heel erg lekker. Wat heb je nodig (4-6 personen):

voor het fruit:

Gebakkenperziken
1 vanillestokje,
100 gr fijne kristalsuiker
500 gr fruit (bijv. perziken of pruimen)
1 el citroensap
4 el water
2 el ongezouten boter

voor de yoghurt:
300 ml Griekse yoghurt
1 el gemalen kaneel
snufje vers geraspte nootmuskaat
1/2 tl vanille-extract*
2 el rietsuiker

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 140 graden.

P1020701 P1020702

Schraap het merg uit het vanillestokje en doe het samen met het stokje en de suiker in een kom en meng alles goed. Snijd het fruit langs de natuurlijke inkeping doormidden, haal de pit eruit en leg in een ovenschaal. Bestrooi ze met de vanillesuiker*, schenk het citroensap en het water erbij en leg op elke perzik een klein klontje boter. Zet ze 20-25 minuten in de oven en laat ze voor het serveren afkoelen.

P1020709

Roer intussen de yoghurt, kaneel en nootmuskaat en het vanille-extract in een kom door elkaar en zet het mengsel in de koelkast. Roer vlak voor het serveren de suiker door de yoghurt.

P1020724

Verdeel het fruit over 4 kommetjes, verdeel de yoghurt er over en sprenkel er wat van het sap over.

* In plaats van vanille-extract kun je ook zelf gemaakte vanillesuiker gebruiken. Bewaar hiervoor de peulen van de vanillestokjes met een paar eetlepels fijne tafelsuiker in een goed afsluitbaar doosje. Het aroma van de peulen zal in de suiker trekken. Dit is vele malen lekkerder dan de zakjes vanillesuiker die je in de supermarkt kunt kopen. Gebruik in ieder geval géén vanille-aroma, dat is zoals de naam het al zegt een vloeistof met het aroma van vanille. Vanille-extract wordt van echte vanille gemaakt. Je zult het in de prijs merken, maar de smaak is dan ook overweldigend lekker. Bovendien heb je er niet zoveel van nodig.

3 thoughts

 1. Wat super Anja. Geweldige uitdaging en wat heb je al veel recepten. Leuke teksten en mooie foto’s. Ik heb wel wat tijd nodig om er door heen te lezen, maar de ingemaakte citroenen spreken me erg aan. Gr. Ine

  Like

  1. Leuk om te horen Ine! Het is ook wel heel erg leuk om te doen en op die manier maak ik mijn eigen kookboek. Handig om recepten op te zoeken als we straks weer op vakantie zijn.
   Groetjes

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s