Tagine: kies je voor aardewerk of gietijzer?

Kip met abrikozen uit de tajine
Kip met abrikozen uit de tagine (recept)

Wat kook je in de tagine? Het is een geweldige sudderpan, niet alleen voor oosterse gerechten, maar denk ook aan Indiase curry’s, vegetarische groenteschotels, hachee of boeuff bourguignon. En inderdaad, je kunt hem ook gebruiken voor het maken van “langzame” pastasauzen, zoals bolognese saus. Eigenlijk voor alles wat een tijdje moet stoven of sudderen. Vocht dat tijdens het sudderen verdampt, zal in de punt van het deksel condenseren en zo terug komen in de pan. Alle aroma’s blijven hierdoor behouden en het vlees wordt heerlijk mals.

Mijn eerste tagine, een cadeautje voor mijn verjaardag, was van aardewerk. De aardewerken pan en deksel moeten vóór het eerste gebruik een nachtje in water ondergedompeld worden. De glazuurlaag is nl. poreus waardoor het water opgenomen wordt. Op die manier zal hij niet barsten wanneer je er in kookt.
Daarna, wanneer je hem gebruiken wilt, dien je de pan met koude bouillon erin langzaam op te warmen op het kleinste pitje van je fornuis. Aanbraden van vlees en andere ingrediënten doe je in een koekenpan. Dit alles om te voorkomen wat mij gebeurde: dat de pan bij te grote temperatuurschommelingen kapot springt. Erg vervelend als er net een lekker gerecht in staat te pruttelen. Staat de tagine langere tijd ongebruikt in de kast, dan dien je hem weer eerst in water onder te dompelen.
Het voordeel van een aardewerken tagine is dat deze niet zo prijzig is. Ideaal als je er nog nooit een hebt gehad en het toch eens wilt uitproberen. Als je er met zorg mee omgaat gaan ze zeker een aantal jaren mee. Ik had die van mij toch al wat jaartjes, maar werd wat slordig in het gebruik.

De tagine die ik nu heb is van Le Creuset en heeft een gietijzeren pan. Hij is niet zo groot -de buitenmaat is 27 cm- en geschikt voor 4 personen.
Het voordeel van een gietijzeren pan is dat je vlees meteen in de pan kunt aanbraden. Ook met deze pan moet je zorgvuldig omgaan. Niet droog verhitten, bij voorkeur niet in de vaatwasser en zeker niet met agressieve schuurmiddelen schoon maken. Bovendien geeft Le Creuset een levenslange garantie op de pan, niet op het deksel. Die is namelijk van aardewerk en dus kwetsbaar.

Beide tagines – de aardewerken en de gietijzeren – zijn geschikt voor gebruik in de oven. Ook dan geldt voor beide pannen: niet koud in een gloeiend hete oven zetten, maar eerst op het fornuis langzaam verwarmen of in de koude oven zetten en zo op temperatuur laten komen.

Om alle punten nog eens op een rijtje te zetten:

Aardewerken Tagine                     Gietijzeren Tagine

Volledig van aardewerk                  Pan van gietijzer, deksel van aardewerk
Onderdompelen voor gebruik         Meteen gebruiksklaar
Ongeschikt voor aanbraden           Geschikt voor aanbraden van vlees
Geschikt voor de oven                   Geschikt voor de oven
Vriendelijk geprijsd                         Hogere prijsklasse

Kortom: de aardewerken tagine voldoet prima. Vooral als je twijfelt of je hem wel voldoende zult gebruiken is de aardewerken tagine zeker een voordelige keus. Heb je een hoger budget ter beschikking dan kun je ook kiezen voor een gietijzeren tagine. Voordeel is dat je in deze tagine ook je vlees kunt aanbraden en dat hij niet voor gebruik in water ondergedompeld hoeft te worden.
Bedenk ook eens dat je de gietijzeren tagine goed als sudderpan kunt gebruiken. Dat scheelt ook weer een uitgave!

Vegetarische curry met ei en naanbrood
Vegetarische curry met ei en naanbrood (recept)

En… het staat zo mooi op tafel!

Tagineschotel met kip
Tagineschotel met kip en ras el hanout (recept)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s