De ingemaakte citroenen zijn al lang klaar voor gebruik. Ik weet dat ik ergens een recept heb gelezen waarin ze gebruikt worden. Eindelijk vind ik het in het boekje dat ik bij de tagine kreeg. Het is een heel basic recept met niet te veel ingrediënten.
Erg lekker met gebakken groente uit de oven (zie recept) en couscous. Voor erbij Griekse yoghurt met verse munt.
Wat vinden we ervan?
Ingemaakte of gekonfijte citroen heeft een heel bijzondere, intense en diepe smaak. Heel anders dan verse citroenen die scherp en fris smaken. De ingemaakte citroen geeft het gerecht dan ook iets bijzonders. De koriander in het recept heb ik vervangen door verse peterselie omdat jongste dochter niet van de “zeepsmaak” van koriander houdt. Dit gaan we zeker nog eens maken!
Wat heb je nodig (4-6 personen):
500 gr kipdijfilet
1 el olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
1 tl gemalen kurkuma
2 el verse koriander (of peterselie) gehakt
185 ml kippenbouillon
4 kwarten gekonfijte citroenen (zie recept)
vers gemalen zwarte peper
evt nog zout
Hoe maak je het:
Gebruik je een aardewerken tagine*, verwarm dan de tagine met de bouillon langzaam op een laag pitje. Gebruik een koekenpan voor het aanbraden van de ingrediënten.
Voor de gietijzeren tagine: verwarm de olie op matig vuur en braad hierin de ui en knoflook 3-4 minuten zonder ze te laten kleuren.
Snijd de kipdijfilets in tweeën, voeg ze toe aan de tagine en bruin gelijkmatig. Draai de stukken dikwijls om, verlaag evt. de temperatuur indien nodig.
Voeg kurkuma, 1 el gehakte koriander/peterselie toe en laat even meebakken. Voeg nu ook de bouillon en de peper toe en breng het tot sudderen.
Spoel de stukken citroen zorgvuldig af onder stromend koud water. Snij het vruchtvlees weg en snijd de zachte schil in dunne reepjes.
Roer deze in de kipschotel.
Sluit de tagine en laat ca. 2 uur heel zachtjes sudderen op het laagste vuur. Haal ongeveer 15 minuten voor de eindtijd het deksel van de pan om de saus iets te laten indikken. Zet hiervoor evt. het vuur iets hoger. Proef of er nog zout nodig is. Garneer vlak voor het opdienen met de resterende koriander/peterselie.
* Heb je geen tagine, dan kun je ook een diepe braadpan of wokpan gebruiken. Het is wel belangrijk dat de pan een goed sluitend deksel heeft, zodat alle aroma’s behouden blijven.
Zie ook de pagina over de tagine onder Reviews.