Bleekselderijsalade met blauwe kaas en walnoten

Heb je dat ook wel eens… Je hebt een boodschappenlijstje gemaakt en je weet wat je ’s avonds wilt koken. Blijkt uiteindelijk zo tegen vijven, dat je een essentieel ingrediënt mist: gerookte zalm voor in de pasta. Vervelend, dan maar het alternatief: de bietensalade. Dat wordt lastig zonder de geitenkaas. Zucht… Gelukkig heb ik wel alle ingrediënten in huis voor de bleekselderijsalade.

Bleekselderij Salade

Wat vinden we ervan?
De salade is heerlijk fris en vooral de combinatie met walnoten, het pittige van de bleu d’Auvergne en het zure van de kappertjes is perfect op elkaar afgestemd. De honing/mosterd-dressing geeft toch vooral een zoet accent. Tip: maak je dressing met witte balsamico azijn. Ik heb hier de rode gebruikt en dat oogt wat minder fris in de salade.
We eten er geroosterde nieuwe krieltjes bij gekruid met tijm, paprikapoeder en knoflook. Door er krieltjes bij te eten, of evt. stokbrood, wordt het een volledige maaltijd voor 4 personen. Als lunchgerecht is het voldoende voor 6.

Wat heb je nodig (4 personen):
Voor de salade:
1 struik bleekselderij
1,5 appel
150 g blauwader kaas (bijv. bleu d’Auvergne of gorgonzola)
75 g gepelde walnoten
4 el honing/mosterd dressing
2 el kappertjes

Voor de aardappeltjes:
800 g nieuwe krieltjes
1 el olijfolie
1 tl verse tijmblaadjes of 1/2 tl gedroogde
1/2 tl paprikapoeder
3 tenen knoflook (niet schoongemaakt)

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor tot 220 graden (of 200 graden hetelucht).
Begin met de aardappels. Boen deze goed schoon onder koud water, droog af en halveer. Leg ze in een passende ovenschaal met de snijkant naar boven. Leg de knoflooktenen ertussen. Sprenkel de olie erover en bestrooi met de tijm en het paprikapoeder. Je kunt ook andere kruiden gebruiken, zoals bijv. rozemarijn of marjolein.

Nieuwe aardappeltjes
Bak de aardappelen in het midden van de oven in ca. 25 minuten gaar. Controleer na 20 min. of de aardappels gaar zijn door er met een scherp mesje in te prikken.

Nieuwe aardappeltjes

Snijd de bleekselderij in dunne boogjes, de appel zonder klokhuis in plakjes. Hak de walnoten grof.
Maak de dressing. Meng hiervoor 1 tl honing met 1 tl mosterd. Voeg 1 el witte balsamicoazijn toe en roer goed door. Voeg dan 3 el olijfolie toe. Ik gebruik meestal een leeg potje met dekseltje. Meestal maak ik gelijk wat meer dressing. Hiervoor bewaar ik potjes van bijv. olijven. Wat ik overhoud aan dressing bewaar ik in de koelkast, het blijft zeker een tot twee weken goed.
Schep de ingrediënten met de dressing in een kom goed om.
Doe de salade over in een mooie kom of op een groot bord, strooi de kappertjes erover en verbrokkel de kaas erboven.

Bleekselderij.Salade

Bron: Allerhande

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s