Pasta met gerookte zalm

Pasta met gerookte zalm

Ja ik weet het… de eerste reactie als je de ingrediënten ziet die gebruikt worden: oei, mascarpone is niet bepaald licht qua calorieën. Maar het is lekker!! Ik kwam het tegen in mijn kookschrift, ik heb het uit de Volkskrant geknipt, al jaren geleden. En nooit gemaakt natuurlijk. Daar gaat nu verandering in komen. Soms moet je toch echt jezelf een kleine zonde gunnen door te koken met mascarpone en roomboter. Want dat is alles waar deze pastasaus uit bestaat. Behalve dan de gerookte zalm natuurlijk. We compenseren het “ongezonde” met een frisse gemengde salade. Wil je er een lunchgerecht of voorgerecht van maken, halveer dan de hoeveelheden.

Wat vonden we ervan?
Ooit maakte ik wel eens een soortgelijk gerecht met margarine (dat is pas zonde!) en melk voor een roux. Resultaat is een meelachtige saus waar ik snel op uitgekeken raakte. En zonde voor die mooie gerookte zalm!
Deze pastasaus verdiend de naam rijk die boven het recept uit de krant staat. De smaak is vol en romig en combineert zo mooi met de zilte zalm. Bovendien is het een snelle maaltijd. Zo snel, dat ik de wodka (2 el) helemaal vergeten ben! Jammer, ben toch benieuwd hoe dat smaakt.
Dus ja, dit gerecht gaat zeker in de herhaling.

Wat heb je nodig (4 personen):
voor de pasta:
200 gr gerookte zalm, in flinters gesneden
200 gr mascarpone
50 gr ongezouten roomboter
2 el wodka of brandy
400 gr tagliolini of tagliatelle

voor de salade:

Salatrio
1 krop mixsla (een fotootje van mijn favoriete sla, er zit nog een kluitje zand aan)
2 tomaten, in partjes
handje zwarte olijven (neem biologische of taggiasche olijven)
1 el kappertjes
1 el pitten (pompoenpitten, zonnebloempitten of pijnboompitten)
1/2 rode ui in dunne ringen
1 – 1,5 el honing/mosterd dressing (zie het recept bij de bleekselderijsalade)

Hoe maak je het:
Zet water op voor de pasta. Zorg dat je alle voorbereidingen getroffen hebt voordat je de pasta kookt. Zeker als je pasta hebt die maar enkele minuten hoeft te koken. Je komt anders in tijdnood of je pasta is koud.
Begin met de salade. Was en droog de sla en doe deze in een kom. Bestrooi met peper en zout uit de molen en hussel de blaadjes goed om. Voeg alle overige ingrediënten toe behalve de noten en de dressing. Zet apart.
Snijd de zalm en zet apart.
Voeg als het water kookt voldoende zout toe. Het water moet naar de zee smaken. Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking. Zelf houd ik altijd 1/2 tot 1 minuut korter aan, omdat de pasta altijd nog even door gaart (nooit koud afspoelen, tenzij voor een salade!).
Laat intussen in een pannetje de boter en de mascarpone smelten en voeg dan de zalm en de drank toe. Draai er peper over. Zout is niet nodig, de zalm is al zout genoeg.
Neem een kopje water van de pasta en zet apart. Zet het vergiet in een mooie schaal en giet de pasta er in af. Het hete water zal de schaal voorverwarmen, zodat je pasta langer warm blijft. Zet het vergiet even terug op de pan, giet het warme water weg en doe de pasta over in de schaal. Schep de saus door de pasta. Pasta neemt altijd nog wat vocht op uit de saus, waardoor deze vaak wat droger wordt. Voeg evt. wat van het kookvocht toe om het geheel nat te houden.

Pasta met gerookte zalm
Schenk de dressing over de salade, strooi de pitten erover en schep om.

Gemengde sla
Serveer meteen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s