Tarte tatin met vers zomerfruit

Nu ik zoveel plezier beleef aan bakken en er ook de tijd voor heb, vind ik het leuk om wat meer te experimenteren met fruit. Tarte tatin was altijd al een favoriet en ik bakte hem wel eens met appels. In de zomermaanden is er natuurlijk veel meer fruit dat je kunt verwerken in gebak. Dus hoog tijd voor wat variaties in de snelle variant van tarte tatin. Serveer dit taartje eens als dessert, succes verzekerd!

TarteTatinAbrikozen

Wat vinden we ervan?
Pruimen doen het erg goed in de taart. Ik heb wel gemerkt dat je met zomerfruit moet opletten dat het fruit ook goed rijp is, dat geeft een veel mooier resultaat. De pruimen waren nog niet rijp, met als gevolg dat het fruit na 25 minuten oventijd nog niet voldoende zacht was. Al smaakte het toch goed! Erg lekker waren de abrikozen van vandaag. Het fruit was al goed rijp en dat komt de smaak toch zeker ten goede. De volgende keer neem ik wel wat minder suiker/boter, omdat de abrikozen en ook de pruimen zelf meer vocht loslaten dan appels. Het fruit is ook wat zoeter dan de groene appels die je normaal gesproken gebruikt.

Wat heb je nodig (voor 4-6 personen):

 • 3 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid maar nog heel koud
 • 40 gr zachte boter
 • 70 gr suiker
 • 5-6 abrikozen/pruimen
 • geklopte slagroom, crème fraîche of ijs (voor erbij)

Benodigdheden:

 • ovenvaste koekenpan of een taartvorm van ca. 20 cm doorsnede
 • deegroller

Hoe maak je het:

 1. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een deegplak 1 cm groter dan je vorm. Leg op een bakplaat en leg in de koelkast tot gebruik.
 2. Verwarm de oven voor tot 220 graden.
 3. Maak het fruit schoon, verwijder de stenen. Halveer het fruit of snijd het in parten. De pruimen waren te groot om te halveren, dan is het lastig de taartbodem/pan mooi te vullen met het fruit. Vandaar dat ik ze in parten gesneden heb.
 4. Gebruik je een koekenpan:
  Wrijf de bodem van de koekenpan in met de boter en bestrooi met de suiker. Snijd het fruit in helften of parten en leg het in de vorm. Leg de helften met de bolle kant op de bodem, de parten met de snijkant dicht tegen elkaar aan. Zet de pan op halfhoog vuur tot de karamel goudbruin is en borrelt. Neem de pan van het vuur.
  Tarte tatin pruimen (2)

Gebruik je een taartvorm:
Doe boter en suiker in een pan en verhit dit op halfhoog vuur tot de karamel goudbruin is en borrelt. Verwarm intussen de vorm voor in de oven. Karamel is heel erg heet en het zou kunnen dat wanneer je het in de koude vorm giet, deze barst. Vandaar het voorverwarmen. Giet de karamel in de voorverwarmde vorm en leg dan voorzichtig het fruit er in zoals hierboven vermeld.

 • Leg de deegplak over het fruit en druk de rand tussen de vulling en de wand van de pan. Prik het deeg op een aantal plaatsen in met een vork, zodat de stoom van het borrelende fruit kan ontsnappen.
  Bak de taart 20-25 minuten in de oven tot het deeg opgezwollen en goudbruin is.
  TarteTatinAbrikozen (2)
 • Laat de taart even in de pan staan en stort hem dan op een platte schaal. Dien op met geklopte slagroom, crème fraîche of ijs.
  Tarte tatin pruimen (1)
  Tarte tatin met pruimen

  Tarte tatin abrikozen
  Tarte tatin met abrikozen

 

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 20-30 minuten
Bereiden: 30 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s