Spaghetti bolognese

Nadeel van het uittesten van alle recepten die ik heb liggen, is dat favorieten blijven liggen. Totdat er nadrukkelijk om gevraagd wordt. Zo ook met de good old spaghetti bolognese. Favoriet bij man en jongste dochter, dus hoog tijd om nog maar eens te maken. Het recept heb ik ooit ergens gevonden, maar inmiddels maak ik dit blind. En altijd een dubbele portie, omdat het nogal wat prutteltijd vraagt en die heb ik niet altijd. Deze pastasaus staat of valt met de suddertijd. Heb je ’s middags niet voldoende tijd, maak de bolognese dan de avond van te voren. De volgende dag smaakt hij dan nog lekkerder en je hoeft hem alleen maar op te warmen.
Spaghetti bolognese (1)

Wat vinden we ervan?
Ja, inderdaad een open deurtje. Maar toch, ook de smaak van de bolognese wisselt nogal eens. Eigenlijk gebruik ik graag half-om-gehakt (vandaag dus niet). ’s Winters gaat er een winterwortel in, vandaag dus niet. Op dit moment heb ik verse kruiden in de tuin en dat is ook al mooi meegenomen. Dus ja, hij was lekker en de helft ligt nu in de vriezer voor als ik eens geen zin heb om te koken, want ook dat komt voor.

Wat heb je nodig (voor 4-5 personen):

 • 400 gr biologisch gehakt (rund of half-om, net wat je lekker vindt)
 • 4 waspeen of 1 kleine winterwortel
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 dikke ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 el tomatenpuree
 • 2 blikken tomatenblokjes
 • 2 takjes rozemarijn of 1/2 el gedroogde
 • 1 el verse tijmblaadjes of 1/2 el gedroogde
 • 1 laurierblad
 • versgemalen peper en zout
 • 1,5 bouillonblok (rund)

Hoe maak je het:

 1. Snipper wortel, bleekselderij, knoflook en ui zo klein mogelijk. Dit wordt geen boeuf bourguignon, de groenten moeten net zo fijn zijn als het gehakt!  Gebruik een keukenmachine of het messenbakje van de staafmixer. Heb je beide niet, dan kun je ook een grove rasp gebruiken voor de wortel en bleekselderij.
  Spaghetti bolognese (3)
  Kneus de naaldjes van de rozemarijn met de achterkant van een mes, dan komen de aroma’s goed vrij.
 2. Verhit 1 el olijfolie in een ruime pan. Voeg het gehakt toe en maal er wat zout en flink wat peper over en bak het rul totdat het begint te bruinen (voor deze hoeveelheden gebruik ik vaak de wok).
  Voeg de groenten toe en fruit ca. 3-5 minuten mee.
  Voeg de tomatenpuree toe en laat ook deze ca. 3 minuten mee bakken (om te ontzuren).
  Dan de tomatenblokjes, de kruiden en het bouillonblokje toevoegen en de saus langzaam aan de kook brengen. Extra water zal niet nodig zijn. Zet op het kleinste pitje en laat minstens een uur, maar liever langer (bij mij staat de saus 3 uur op het vuur), zachtjes sudderen. Controleer af en toe of er wat water bij moet.
 3. Proef na een uur of de groenten goed gaar zijn. Zo niet, dan nog even geduld hebben. Is de saus te zuur naar je smaak, voeg dan een half theelepeltje suiker toe. Laat de saus als deze gaar is een kwartiertje zonder deksel pruttelen. Op die manier verdampt overtollig vocht en wordt de saus voller van smaak. Lukt het niet dan kun je altijd nog 1 el maïzena oplossen in water en beetje bij beetje door de saus mengen, totdat de saus dik genoeg is. Mogelijk heb je niet alles nodig. Proef nogmaals op smaak en voeg, indien nodig nog wat zout toe.
 4. Serveer met al dente gekookte spaghetti, vers geraspte Parmezaanse kaas en een frisse salade.Spaghetti bolognese (5)

* Afhankelijk van het soort tijm dat je hebt. Heb je laagblijvende tijm, dan zijn de takjes heel zacht. Deze kun je best meekoken. Bij tijm van struikjes zijn de takjes verhout, dat is niet lekker in het eten. Van deze tijm gebruik je alleen de blaadjes. Heb je geen verse tijm, dan kun je ook gedroogde gebruiken, al is dan 1/2 eetlepel voldoende. Ook voor rozemarijn geldt: zijn de takjes verhout, gebruik dan alleen de blaadjes.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 30 minuten
Bereiden: minimaal 1 uur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s