Zoete blini’s met vers fruit en chocolade

Er was eens de dringende behoefte aan een dessert. Niets in huis, geen ijs, bijna geen fruit… Inspiratie zoeken dus! Die vond ik in het boek Simpel & Stijlvol van Delicious. Magazine. Zoete blini’s zijn eigenlijk  mini pannenkoekjes. Erop een dotje slagroom, wat fruit en een sliertje gesmolten chocolade. Erbij stond een koffieshot. Goed plan!
Zoete blinis (5)

Wat vonden we ervan?
Super simpel en geweldig ogend dessert. Het is niet zo heel veel werk, ik heb de helft gemaakt omdat we maar met z’n drieën waren. Ieder vijf stuks en dat was meer dan voldoende.

Wat heb je nodig (ongeveer 25 stuks):

voor de blini’s:

  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 185 ml melk
  • ongezouten gesmolten boter, om in te vetten

voor de topping:

  • 375 ml slagroom
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 1 el poedersuiker, plus extra om te serveren
  • blauwe bessen, frambozen, aardbeien of wilde perzik
  • 100 gr pure chocolade, gesmolten en afgekoeld

voor het koffieshotje (per glas):

  • 30 ml likeur naar keuze
  • 250 ml sterke zwarte, hete koffie
  • 1/2 el slagroom
  • evt. pure chocolade, voor erbij

Hoe maak je het:

  1. Zeef het meel in een kom en voeg suiker en een snufje zout toe. Klop het ei met de melk erdoor tot een glad beslag. Bestrijk een koekenpan met antiaanbaklaag met gesmolten boter en schep er, los van elkaar, een paar eetlepels van het beslag in. Laat ongeveer 30 seconden bakken, tot zich belletjes beginnen te vormen aan de bovenkant.
    Zoete blinis (3)
    Draai de blini’s om, laat ze nog even op het vuur staan en leg ze dan op een rooster om af te koelen. Bak de rest van de blini’s op dezelfde manier.
    Zoete blinis (1)
  2. Snijd de perziken of aardbeien in kwarten.  Klop de slagroom met vanille-extract en poedersuiker half stijf. Schep 1 tl room op elke blini en beleg met het fruit.
    Zoete blinis
    Laat met een lepel een sliertje gesmolten chocolade over de blini’s lopen. Bestrooi tenslotte met een beetje poedersuiker. Gebruik hiervoor een zeefje.
    Zoete blinis (2)
  3. Voor het shotje:
    Schenk de likeur in een klein borrelglas, vul af met koffie en een toefje slagroom. Serveer bij de blini’s. Leg er eventueel nog een stukje pure chocolade bij.
    Koffieshotje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s