Deze bosbessencake of eigenlijk moet ik zeggen blauwe bessencake, maak ik wel vaker. Hij is erg lekker en je kunt hem makkelijk aanpassen als je wat meer nodig hebt. Nu heb ik hem gebakken in een lage bakvorm en is zo voldoende voor 6 grote of 12 kleinere porties. Wil je meer bakken, verdubbel dan de ingrediënten en gebruik een bakplaat.
Deze bosbessencake of eigenlijk moet ik zeggen blauwe bessencake, maak ik wel vaker. Hij is erg lekker en je kunt hem makkelijk aanpassen als je wat meer nodig hebt. Nu heb ik hem gebakken in een lage bakvorm en is zo voldoende voor 6 grote of 12 kleinere porties. Wil je meer bakken, verdubbel dan de ingrediënten en gebruik een bakplaat.
Welk meel gebruik je het best?
De cake was weer erg lekker, misschien nog wel beter dan vorige keer. Waarschijnlijk komt dit door het gebruik van de patentbloem. Zelfrijzend bakmeel of de toevoeging van bakpoeder zorgt voor een luchtiger resultaat van de cake. Maar in combinatie met het fruit is een steviger structuur wel lekkerder, fruit zorgt vaak toch voor een vochtigere cake, als je pech hebt zelfs “zompig”. Ook na een paar dagen (als het je lukt niet alles in één keer op te eten 😉 ) is de cake nog lekker.
Recept: bosbessencake
Gebak Voor 6-12 personen | ||
Voorbereiden: 25 minuten | Bereiden: 30 minuten | Totale tijd: 55 minuten |
INGREDIËNTEN

- 100 g patentbloem, gezeefd
- 100 g roomboter
- 100 g suiker
- snufje zout
- 2 kleine eieren (1,5 groot)
- 25 ml yoghurt
- 75 g bosbessen of blauwe bessen
- 1 el amandelschaafsel
- poedersuiker om te bestrooien
Benodigdheden:
- 1 rechthoekige taartvorm 12×35 cm of 20×20 cm
- bakpapier
BEREIDING
Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen voordat je begint.
Wil je de bakplaat gebruiken, beleg deze dan royaal met bakpapier in de bovengenoemde maat, vouw de randen om tot 3 cm hoogte en zet vast met een nietje of paperclip. Beleg als je een taartvorm gebruikt, ook deze met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng een snufje zout door de bloem. Klop in een kom de boter met suiker zacht, romig en luchtig. Voegde yoghurt toe en meng er goed door. Dan een voor een de eieren en ook deze er goed door mengen. Het volgende ei pas toevoegen als het vorige volledig is opgenomen.
Spatel nu luchtig de bloem door het botermengsel. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Verdeel de bessen en het amandelschaafsel erover en bak de cake in het midden van de oven in 30 min. goudbruin en gaar.
Laat de cake in het bakpapier op een rooster afkoelen.
Bestrooi vlak voor het serveren met de poedersuiker.
Pin deze foto van de Bosbessencake
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Wat een leuke blog. Ik kwam hier terecht doordat mijn diepvries door omstandigheden ontdooid is en ik de inhoud, waaronder een paar kilo bosbessen en bramen snel moet verwerken. Genoeg ideeën. Bedankt.
LikeLike
Dankjewel Tanja, leuk om te horen. Veel bak- en kookplezier met het ontdooide fruit!
Groetjes, Anja
LikeLike