Bosbessencake

Deze bosbessenplaatcake heb ik al eerder gemaakt en was erg geslaagd, maar als plaatcake voor 12 wel erg groot als je maar met drieën bent. Vandaar vandaag maar eens in de herhaling, waarbij ik de hoeveelheden heb gehalveerd en een bakvorm heb gebruikt.
Onderstaande hoeveelheid is voldoende voor 6 grote of 12 kleinere porties. Bovendien heb ik me nu eens aan het recept gehouden en bloem gebruikt in plaats van zelfrijzend bakmeel, zoals ik gewend ben.

Bosbessenplaattaart (1)

Wat vinden we ervan:
Weer erg lekker, misschien nog wel beter dan vorige keer. Waarschijnlijk komt dit door het gebruik van de patentbloem. Zelfrijzend bakmeel of de toevoeging van bakpoeder zorgt voor een luchtiger resultaat van de cake. Maar in combinatie met het fruit is een steviger structuur wel lekkerder, fruit zorgt vaak toch voor een vochtigere cake, als je pech hebt zelfs “zompig”. Ook na een paar dagen (als dat lukt) is de cake nog lekker.

Wat heb je nodig (6 personen):
Bosbessenplaattaart (2)

  • 100 g patentbloem, gezeefd
  • 100 g roomboter
  • 100 g suiker
  • snufje zout
  • 2 kleine eieren (1,5 groot)
  • 25 ml yoghurt
  • 75 g bosbessen of blauwe bessen
  • 1 el amandelschaafsel
  • poedersuiker om te bestrooien

Benodigdheden:

  • 1 rechthoekige taartvorm 12×35 cm of 20×20 cm
  • bakpapier

Hoe maak je het:

  1. Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen voordat je begint.
    Wil je de bakplaat gebruiken, beleg deze dan royaal met bakpapier in de bovengenoemde maat, vouw de randen om tot 3 cm hoogte en zet vast met een nietje of paperclip. Beleg als je een taartvorm gebruikt, ook deze met bakpapier.
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng een snufje zout door de bloem. Klop in een kom de boter met suiker zacht, romig en luchtig. Voegde yoghurt toe en meng er goed door. Dan een voor een de eieren en ook deze er goed door mengen. Het volgende ei pas toevoegen als het vorige volledig is opgenomen.
    Spatel nu luchtig de bloem door het botermengsel. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  3. Verdeel de bessen en het amandelschaafsel erover en bak de cake in het midden van de oven in 30 min. goudbruin en gaar.
    Bosbessenplaattaart (3)
    Laat de cake in het bakpapier op een rooster afkoelen.
    Bosbessenplaattaart (4)
    Bestrooi vlak voor het serveren met de poedersuiker.
    Bosbessenplaattaart (5)Bereidingstijd:
    Voorbereiden: ca. 25 minuten
    Bereiden: ca. 30 minuten

Bron: Delicious.

Advertenties

2 gedachten over “Bosbessencake

  1. Wat een leuke blog. Ik kwam hier terecht doordat mijn diepvries door omstandigheden ontdooid is en ik de inhoud, waaronder een paar kilo bosbessen en bramen snel moet verwerken. Genoeg ideeën. Bedankt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s